Pod istragom
33

Ruski Rambo, nekada Putinov favorit kaže da bi se borio za Ukrajinu i da mrzi domovinu

F. H.
Foto: Twitter / Nexta.tv
Foto: Twitter / Nexta.tv
Ruski glumac Artur Smoljaninov bio je zvijezda jednog od omiljenih filmova predsjednika Vladimira Putina,, o sovjetskoj jedinici koja se u borila protiv afganistanskih pobunjenika. Sada je okvalifikovan kao "strani agent" i suočava se s istragom.

Smoljaninov je bio junak "Devyataya Rota” (9. četa), ruskog igranog filma koji je izašao 2005. godine. Glumio je ulogu posljednjeg preživjelog vojnika tokom bitke u Afganistanu, koji su sovjetske snage držale desetljeće pod okupacijom. Često su ga opisivali kao ruskog Ramba.

Od tada se mnogo toga promijenilo. Smoljaninov je u egzilu, au nedavnom je intervjuu rekao da je spreman boriti se na strani Ukrajine i ubijati ruske vojnike. Rekao je za Novaya Gazetu prošle sedmice: “Ne osjećam ništa osim mržnje prema ljudima s druge (ruske) strane fronta. I da sam na terenu, ne bi bilo milosti.”

Rekao je da je bivši kolega otišao boriti se na ruskoj strani. “Da li bih ga upucao? Bez ikakve sumnje! Držim li otvorene mogućnosti da se idem boriti za Ukrajinu? Apsolutno! Ovo je jedini način za mene. A da idem u ovaj rat, borio bih se samo za Ukrajinu.”

Nekoliko dana kasnije rusko Ministarstvo pravosuđa označilo je glumca kao stranog agenta.

Alexander Bastrikin, šef istražnog odbora Rusije, također je naredio pokretanje kaznenog postupka protiv Smoljaninova.

Smoljaninov je bio vrlo kritičan prema ratu u Ukrajini. Nedavno je snimio pjesmu iz sovjetske ere – Temnaja Noch (Tamna noć) – s prerađenim tekstom.

U njoj su stajali stihovi: “Pogledaj, okupatoru, Kako su rodilišta bez struje, Kako djeca sjede u skloništima. I kako se knjige dave. Ruska noć stigla je do škola i bolnica.”

Drugi stih se odnosio na "bunker, gdje se jedan Führer skriva, I ćelavi mali kuhar, hrani Fuhrera iz žlice." Kuharica je bila referenca na Jevgenija Prigožina, koji vodi privatnu vojnu kompaniju Wagner i dobio je ugovore za catering od Kremlja.

Kada je prošlog ljeta prvi put progovorio protiv rata, Smoljaninov, koji je u to vrijeme bio u Rusiji, rekao je jednom intervjuu da je to bila “katastrofa, sve se srušilo: pepeo, dim, smrad, suze”.

Prošlog oktobra moskovski okružni sud odredio je kaznu od 30.000 rubalja (430 američkih dolara) protiv Smoljaninova zbog optužbi za diskreditiranje ruskih oružanih snaga. Istog mjeseca napustio je Rusiju i smatra se da je trenutno u Latviji.

Smoljaninov je ispričao kako je prešao rusku granicu i ušao u Norvešku. “Granicu sam prešao pješice... Prođeš samo 30 metara i ispred tebe su sasvim drugi ljudi. Tako su mekani. Čak je i izgled drugačiji.”

Film "Devyataya Rota" bio je toliko popularan da je Putin poželio dobrodošlicu glumcima i ekipi, uključujući Smoljaninova, u svoju rezidenciju izvan Moskve u novembru 2005., gdje je priredio posebnu projekciju filma.