Poruka Putinu
117

Ruski veterani poručili: Doživjeli smo neuspjeh u Ukrajini, moramo krenuti u totalni rat

S. M.
Značajna pobjeda ukrajinske vojske nad velikim ruskim snagama koje su pokušale preći rijeku u istočnoj Ukrajini, zajedno s drugim ozbiljnim ruskim gubicima, izazvao je sve veće kritike među proruskim vojnim blogerima i komentatorima, uključujući grupu ruskih veterana.

Sveruska oficirska skupština je u pismu od 19. maja saopštila da ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini nije uspjela da postigne svoje ciljeve i pozvala Putina da prizna da invazija na Ukrajinu nije bila "denacifikacija" zemlje, već borba za opstanak i mjesto Rusije u svjetskom poretku, prema nedavnoj analizi Instituta za proučavanje rata, istraživačke organizacije iz Washingtona, DC.

Proruska veteranska grupa rekla je da je "specijalna vojna operacija", kako Putin naziva svoju invaziju velikih razmjera na Ukrajinu, bila "neuspjeh" i da je završena i da Rusija mora biti spremna za "totalni rat".

Neuspjeli pokušaj ruske vojske da prijeđe rijeku Siverski Donjec ranije u maju mogao bi biti jedan od najsmrtonosnijih događaja u ratu, prema New York Timesu, s desetinama izgubljenih oklopnih vozila. Procjenjuje se da je više od 400 ruskih vojnika poginulo, ubijeno ili ranjeno.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane podijelilo je slike koje prikazuju posljedice borbe s uništenim ili onesposobljenim ruskim tenkovima i drugim uništenim oklopnim sredstvima razbacanim po bojnom polju.

Kritički stav Sveruske oficirske skupštine nakon bitke sugeriše da vijesti o ovoj katastrofi i drugim ruskim neuspjesima probijaju informativni balon koji je pod strogom kontrolom Kremlja. I proruski blogeri postaju primjetno kritičniji prema Kremlju, kaže ISW.

Jurij Podoljaka, ratni bloger sa 2,1 milion pratilaca na Telegramu, rekao je u video snimku da je izbegavao da kritikuje rusku vojsku, ali da je poslije neuspjeha na prijelazu preko rijeke Siverski Donec njegovo strpljenje bilo "preplavljeno".

"Naglašavam, zbog gluposti ruske komande - spaljena je najmanje jedna bataljonska taktička grupa, moguće dvije", rekao je Podolyaka.

Slične kritike su se sve češće pojavljivale, objasnio je ISW u svom ovosedmičnom izvještaju.

"Više Rusa koji podržavaju Kremlj i rusku invaziju na Ukrajinu počinje otvoreno kritizirati Kremlj," izvijestila je organizacija u ponedjeljak.

"Komentari naširoko čitanih vojnih blogera mogu podstaći rastuće sumnje u Rusiji u pogledu ruskih izgleda u ovom ratu i sposobnosti ruskih vojnih vođa", navodi se.

Grupa ruskih veterana rekla je da Kremlj treba dodatno mobilizirati sve regije koje se graniče sa zemljama NATO-a, produžiti standardne rokove služenja vojnog roka sa jedne godine na dvije, uspostaviti ratne administracije u separatističkim paradržavama i uvesti smrtnu kaznu za ruske dezertere.

ISW je rekao da Kremlj najvjerovatnije nije voljan i sposoban za daljnju mobilizaciju u kratkom roku.