Bivši premijer Nizozemske
30

Rutte preuzeo dužnost generalnog sekretara NATO-a, Stoltenberg mu predao svečani čekić

A. Ku.
Jens Stoltenberg i Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Jens Stoltenberg i Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Bivši premijer Nizozemske Mark Rutte zvanično je preuzeo dužnost 14. generalnog sekretara NATO-a od odlazećeg šef alijansea Jensa Stoltenberga koji mu je predao svečani čekić.

Rutte je snažan zagovornik globalne i transatlantske saradnje. Pridružio se NATO-u nakon istaknute domaće i međunarodne karijere.

Bio je premijer Nizozemske skoro 14 godina od oktobra 2010. do jula 2024. godine i ima najduži staž na toj poziciji do sada.

Tokom svog mandata, vodio je Nizozemsku kroz vremena značajnih nacionalnih i globalnih preokreta, uključujući ekonomsku krizu, pandemiju koronavirusa i rat u Ukrajini.

Obaranje leta 17 Malaysia Airlinesa (MH17) od strane snaga koje podržava Rusija iznad istočne Ukrajine 2014. godine označilo je prekretnicu u njegovoj premijerskoj funkciji.

Bio je član nizozemskog parlamenta od januara do maja 2003. i lider liberalne Nizozemske narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) od 2006. do 2023.

Započeo je svoju profesionalnu karijeru u privatnom sektoru 1992. godine, radeći u upravljanju ljudskim resursima za Unilever i njegove podružnice.

Studirao je nizozemsku historiju na Univerzitetu u Lajdenu i bio je gostujući nastavnik u grupi škola Johan de Witt u Hagu od 2008. godine.