Američki bojkot
0

SAD će u UN-u bojkotovati odavanje počasti iranskom predsjedniku Raisiju

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države će danas bojkotirati odavanje počasti iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju koji je poginuo u padu helikoptera, rekao je američki zvaničnik Reutersu.
Generalna skupština UN-a od 193 člana tradicionalno se sastaje kako bi odala počast bilo kojem svjetskom lideru koji je bio aktualni šef države u vrijeme njihove smrti.

"Nećemo prisustvovati ovom događaju ni u kojem svojstvu", rekao je američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman za Reuters.

Američki bojkot ranije nije prijavljen. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku odbila je ovo komentarisati za Reuters.

Američki zvaničnik je rekao kako UN treba biti uz narod Irana, a ne da obilježavaju "spomen na svog višedecenijskog tlačitelja" koji je bio umiješan u "brojna, užasna kršenja ljudskih prava, uključujući vansudska ubistva hiljada političkih zatvorenika 1988. godine".

"Neke od najgorih kršenja ljudskih prava do sada, posebno protiv žena i djevojaka u Iranu, dogodile su se tokom njegovog mandata", rekao je zvaničnik.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi zajedno s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom i pratećim dužnosnicima poginuli su u nedjelju u tragičnoj helikopterskoj nesreći u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan, prema službenom saopćenju iranskih državnih medija.