Ruska agresija
62

SAD i evropske zemlje obećali veliku isporuku teškog naoružanja Ukrajini

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više zemalja odazvalo se pozivu predsjednika Volodimira Zelenskog da pošalju dodatno oružje Ukrajini.

SAD šalje paket vrijedan 2,5 milijardi dolara, uključujući oklopna vozila i sisteme protivzračne obrane. Nekoliko evropskih država najavilo je vlastite nove pakete - uključujući stotine projektila koje je Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo Kijevu.

Najave dolaze uoči ključnog sastanka zakazanog za petak u Njemačkoj, na kojem 50 zemalja treba koordinirati isporuke oružja.

Na sastanku održanom u četvrtak predstavnici 11 zemalja okupili su se u vojnoj bazi u Estoniji kako bi razgovarali o nizu novih paketa za pomoć Ukrajini u ponovnom preuzimanju teritorije i odbrani od daljnjeg ruskog napredovanja.

Devet zemalja - Velika Britanija, Poljska, Latvija, Litva, Danska, Češka, Estonija, Nizozemska i Slovačka - obećalo je veću podršku.

Paketi najavljeni u zajedničkoj izjavi uključuju:

  • Ujedinjeno Kraljevstvo - 600 projektila Brimstone
  • Danska - 19 samohodnih haubica Caesar francuske proizvodnje

  • Estonija - haubice, municija, pomoćna vozila i protivtenkovski bacači granata

  • Latvija - sistemi protivzračne obrane Stinger, dva helikoptera i dronovi

  • Litva - protivavionski topovi i dva helikoptera

  • Poljska - protivavionski topovi S-60 sa 70.000 komada municije

  • Češka - municija velikog kalibra, haubice i transportna vozila

  • Nizozemska će svoj paket objaviti u petak.

Govoreći tokom posjete Estoniji, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace rekao je: "U 2023. vrijeme je da se zamah koji su Ukrajinci postigli u potiskivanju Rusije preokrene u dobitke i... potisne ih se natrag iz Ukrajine i vrati Ukrajini suverenitet, što je njihovo pravo prema međunarodnom pravu”.

Najava nove američke podrške stigla je kasnije u četvrtak. Uprkos ukrajinskim nadama, nije sadržavala ponudu tenkova. Ali Pentagon je obećao Kijevu dodatnih 59 oklopnih vozila Bradley, 90 transportera Stryker i sisteme protivzračne obrane Avenger, među ostalim.

Rečeno je da su nedavni zračni napadi pokazali "razoran učinak brutalnog ruskog rata u Ukrajini" - ali je rečeno da će novo obećano oružje pomoći u obrani od njih.

U saopćenju se dodaje da su SAD do sada izdvojile više od 26,7 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od sveobuhvatne invazije Moskve 24. februara 2022.