Snažan odgovor
0

SAD i Južna Koreja zakazale vojne vježbe, u fokusu prijetnje iz Sjeverne Koreje

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD i Južna Koreja će uskoro početi s ljetnim vojnim vježbama, a u fokusu ovog tipa saradnje između ove dvije države su prijetnje koje dolaze sa sjevernog dijela Korejskog poluotoka.

Vojne vježbe pod imenom "The Ulchi Freedom Shield" smatraju se svojevrsnim odgovorom na nove prijetnje režima iz Pjongjanga, koji najavljuje dalji razvoj svog nuklearnog programa.

Vježbe će odražavati "realistične prijetnje" u svim domenama, uključujući prijetnje balističkim projektilima sa Sjevera, ali i ometanje GPS signala, cybernapade i druge pouke naučene iz nedavnih incidenata, saopćile su vojske dviju zemalja u izjavi.

"Savez će dodatno ojačati svoje sposobnosti i položaj kako bi odvratio i obranio se od oružja za masovno uništenje", rekao je potpukovnik Lee Sung-jun, portparol Zajedničkog štaba Južne Koreje, na brifingu.

Oko 19.000 južnokorejskih trupa, slično kao prošle godine, učestvovat će u 48 krugova zajedničkih terenskih obuka.

Potpukovnik Ryan Donald, portparol Oružanih snaga SAD-a u Koreji, rekao je da su ove vježbe među najvećim u regionu Indo-Pacifika i da će im se pridružiti članice Komande Ujedinjenih nacija.

Pjongjang dugo kritikuje ove dvije zemlje zbog poticanja tenzija vojnim vježbama, nazivajući ih pripremama za nuklearni rat. Seoul i Washington kažu da su vježbe odbrambene i odgovor na prijetnje sa Sjevera.