Meta kampovi ISIL-a
237

SAD izvele seriju zračnih udara u Siriji: Cilj je "sprječavanje povratka Islamske države"

M. G.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američke snage izvele su seriju preciznih zračnih udara na više ciljeva Islamske države (ISIL) u Siriji, potvrdila je vojska u subotu. Prema informacijama američke Centralne komande (Centcom), napadi su izvršeni 11. oktobra u ranim jutarnjim satima.

Kako prenosi Guardian, napadi su izvedeni na nekoliko dobro poznatih kampova ISIL-a, nastojeći značajno oslabiti operativne kapacitete ove militantne grupe.

Zvanično saopćenje Centcoma ističe da će ovi udari poremetiti sposobnost ISIL-a da planira i organizuje napade ne samo na Sjedinjene Američke Države, već i na njihove saveznike, partnere, te civile u širem regionu i izvan njega. Ovakve operacije predstavljaju nastavak američke strategije za osiguranje stabilnosti i sprječavanje povratka Islamske države, koja je prije nekoliko godina kontrolisala velike teritorije u Iraku i Siriji.

Trenutno se u Siriji nalazi oko 900 američkih vojnika, koji djeluju u okviru međunarodne koalicije protiv Islamske države, osnovane 2014. godine kako bi se zaustavio napredak te ekstremističke grupe. Tokom proteklih godina, koalicija je postigla značajan uspjeh u smanjenju teritorijalnog prisustva ISIL-a, ali terorističke ćelije i dalje predstavljaju prijetnju u nekim dijelovima Sirije i Iraka.

Američke snage su više puta izvele odmazde protiv militantnih grupa u Siriji i Iraku, posebno nakon napada na koalicione snage ili saveznike. U septembru su američke snage izvršile dva odvojena udara u Siriji, eliminirajući 37 pripadnika terorističkih organizacija, uključujući borce Islamske države i ekstremističku grupu Hurras al-Din, povezanu s Al-Kaidom.

Američka vojska je saopćila da su procjene štete od posljednjih udara u toku, ali da nema indikacija o civilnim žrtvama.