Nudio 300.000 dolara
33

SAD nude 20 miliona dolara za informacije o Irancu koji je planirao atentat na Trumpovog saradnika

N. Ž.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
SAD nude 20 miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do hapšenja Shahrama Poursafija, Iranca za kojeg se sumnja da je planirao atentat na Johna Boltona, saradnika bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Prema navodima američkih zvaničnika, Poursafi je dio iranske revolucionarne garde, a u SAD-u je nudio 300.000 dolara za organizaciju ubistva Johna Boltona, koji je od 2018. do 2019. godine, tokom Trumpove administracije, bio nacionalni savjetnik za sigurnost.

Američka nagrada za informacije o ovoj osobi dolaze u isto vrijeme kada Trump govori o opasnosti po svoj život koja dolazi iz Irana.

Iz Teherana su više puta negirali planove za atentat na Trumpa, mada je jasno da je on puno oštriji u retorici i potezima prema ovoj državi nego što je to slučaj s aktuelnim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Vrijedi istaći i da je američko ministarstvo pravde podiglo optužnicu protiv više iranskih državljana zbog hakerskog napada na kampanju Donalda Trumpa.

Prema navodima optužnice, nudili su medijima i čelnicima Demokratske stranke inkriminirajuće informacije o Trumpu, koje su oni odbili.

Iranski zvaničnici su više puta negirali i ove optužbe, rekavši kako se ne miješaju u američke izbore.