Varali i na porezima
1

SAD: Otac i sin osuđeni za višegodišnju složenu lutrijsku prevaru tešku 20 miliona dolara

B. R.
Otac i sin prevarama američke lutrije stekli 20 miliona dolara (Foto: EPA-EFE)
Otac i sin prevarama američke lutrije stekli 20 miliona dolara (Foto: EPA-EFE)
Ali Jaafar i njegov sin Yousef su u Sjedinjenim Američkim Državama nepravomoćno osuđeni zbog toga što su prevarom ostvarili lutrijski dobitak od 20 miliona dolara i zbog toga što su pokušali izbjeći platiti porez u iznosu od šest miliona dolara.

Sud u saveznoj državi Massachusetts je 22. maja 63-godišnjeg Alija osudio na pet godina zatvora, dok je 29-godišnjeg Yousefa osudio na četiri godine i dva mjeseca zatvora. Osim toga, moraju platiti šest miliona dolara. U decembru prošle godine su osuđeni za udruživanje radi porezne prevare, pokušaja pranja novca i podnošenje lažne poreske prijave.

"Ovaj slučaj predstavlja razrađenu poresku prevaru. Otac i sin su u deset godina prevarili lutriju Massachusettsa i poreznu upravu kako bi stekli milione dolara koje su porezni obveznici teško zaradili. Zajedno su radili na stvaranju mreže ljudi i širili su lutrijsku prevaru, lažući državne službenike", izjavio je v.d. tužitelja Joshua Levy.

Advokatica osuđenih Valerie Carter je najavila da će se žaliti apelacionom sudu. Mohamed Jaafar, još jedan od Alijevih sinova, prošle godine je priznao krivicu za poreznu prevaru te će mu presuda biti izrečena u julu.

U optužnici je navedeno da su članovi porodice Jaafar navedena krivična djela činili od 2011. do juna 2020. Terete se da su kupovali dobitne srećke od onih koji su željeli prodati srećku uz popust za gotovinu, umjesto da traže nagradu.

To znači da su stvarni pobjednici izbjegavali identifikaciju u lutriji koja zadržava porez. Uz pomoć trgovaca srećkama su potraživali novac. Zbog toga je lutrija najavila da će poništiti licence desetinama trgovaca srećkama.

Prema navodima tužilaštva, nezakonito su unovčili više od 14.000 srećki u iznosu od 20 miliona dolara. Tvrdi se da su dobitke prijavili, ali su u poreskim prijavama tvrdili da su izgubili na kockanju kako bi izbjegli plaćanje federalnog poreza na dohodak.

Agentica za krivične prijave Joleen Simpson je izjavila da su članovi porodice Jaafar odgovorni za višegodišnju prevaru, umjesto da su razvijali svoj višegeneracijski porodični biznis, prenosi CNN.