Geopolitičke igre
46

SAD pojačava vojno prisustvo u Japanu, regija strahuje od invazije Kine na Tajvan

N. Ž.
Lloyd Austin i Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Lloyd Austin i Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin i državni sekretar Antony Blinken posjetili su Japan i obećali da će, bez obzira na rezultat izbora u novembru, ova zemlja pojačati vojno prisustvo u regionu koji strahuje od moguće invazije Kine na Tajvan.

Japan je trenutno dom za 54 hiljade američkih trupa, što je najveća vojna prisutnost SAD-a u Indo-Pacifiku. Austin i Blinken su rekli da će se raditi na intenzivnijoj vojnoj saradnji između ove dvije zemlje.

Iz ove ostrvske države su isticali zabrinutost zbog moguće pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u, smatrajući da bi on mogao značajno smanjiti nivo saradnje ove zemlje sa svojim evropskim i azijskim saveznicima.

Ipak, Blinken je više puta naglasio da trenutni plan da se produbi saradnja između SAD-a i Japana neće biti promijenjen, bez obzira na pobjednika na novembarskim izborima.

Posebno je naglašena uloga Kine u regiji, a Blinken je vlasti u Pekingu kritikovao za "agresivne poteze" koji bi mogli dovesti do eskalacije.

"Vidimo da Kina pokušava kroz agresivne akcije promijeniti status quo u Istočnom i Južnom kineskom moru, oko Tajvana i cijelom regionu", rekao je Austin i naveo da će SAD i Japan sarađivati i po pitanju "nuklearnog odvraćanja" u slučaju eskalacije sukoba.

Japan se smatra najizvjesnijom bazom za američke vojnike u slučaju da dođe do invazije Kine na Tajvan.