Pomoć Ukrajini
23

SAD pokrenula operaciju kojom će pokušati spriječiti iransku proizvodnju dronova

S. M.
Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena pokrenula je kampanju za sužavanje iranskog lanca opskrbe dronovima koje Rusija koristi na ukrajinskom frontu, rekli su u srijedu za New York Times obavještajni, vojni i nacionalni sigurnosni zvaničnici.

Američki napori će se fokusirati na sprečavanje Irana da proizvodi dronove "Kamikaze" koje Rusija koristi protiv Ukrajine. Iranski zvaničnici priznali su da su prebacili "ograničenu količinu" dronova Rusiji.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da SAD "traže načine da ciljaju" iransku proizvodnju dronova "kroz sankcije, kontrolu izvoza i razgovaraju s privatnim kompanijama čiji su dijelovi korišteni u proizvodnji".

U izvještaju se također dodaje da će SAD ukrajinskoj vojsci dati kapacitet za obaranje bespilotnih letjelica, kao i lansirne lokacije koje koristi ruska vojska.

“Procjenjujemo dalje korake koje možemo poduzeti u smislu kontrole izvoza kako bismo ograničili pristup Iranu tehnologijama koje se koriste u dronovima", izjavila je Watson.