Bidenov plan u tri faze
18

SAD poslao nacrt rezolucije o primirju u Gazi drugim članicama Vijeća sigurnosti UN-a

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstavništvo Sjedinjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija poslalo je drugim članicama ovog tijela UN-a nacrt rezolucije o Gazi, kojim bi se trebalo osigurati dugoročno primirje.

Radi se o planu kojeg je predstavio predsjednik SAD-a Joe Biden, a koji bi se trebao odvijati u tri faze.

U prvoj fazi, Izrael bi pustio stotine palestinskih zatvorenika i vojska ove zemlje bi napustila dijelove Gaze gdje se nalaze stanovnici ove palestinske enklave.

S druge strane, Hamas bi pustio dio otetih Izraelaca, a prednost bi imala djeca, žene i ranjeni. Trajala bi šest sedmica, a tokom tog perioda bile bi zabranjene sve ratne aktivnosti.

U drugoj fazi, izraelska vojska bi napustila cijeli teritorij Pojasa Gaze, a Hamas bi pustio sve preostale taoce. U tom trenutku bi došlo do kompletnog primirja, prema ovom planu.

Posljednja faza bila bi rekonstrukcija Gaze, koja je u potpunosti uništena zbog ratnih dejstava koji traju od 7. oktobra prethodne godine.

Izrael je više puta prihvatao i odbijao ovaj plan, barem tako kažu izvještaji medija iz SAD-a.

Prema dostupnim informacijama, premijer ove države Benjamin Netanyahu je skeptičan prema planu najviše zbog toga što bi Hamas dobio šansu da ostane na vlasti u Gazi, te zbog odbojnosti ekstremno desnih dijelova njegovog kabineta, koji su čak govorili da će se povući ako se sporazum prihvati.

Još nije poznato kada bi Vijeće sigurnosti UN-a moglo glasati o ovoj rezoluciji, a predstavništvo SAD-a u ovom tijelu aktivno radi na podršci drugih država članica.