Dalji razvoj situacije
308

SAD pozvale Teheran da ne uzvraćaju na napad, Izrael: Sada imamo "širu slobodu djelovanja iznad Irana"

M. G.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države uputile su poziv Iranu da obustavi napade na Izrael kako bi se prekinuo ciklus nasilja nakon što su izraelske snage izvele zračne napade na iranske vojne ciljeve kao odgovor na raketni napad.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sean Savett, u subotu je izjavio: "Pozivamo Iran da obustavi napade na Izrael kako bi ovaj ciklus borbi mogao završiti bez daljnje eskalacije."

Istaknuo je kako SAD nisu učestvovale u ovoj operaciji te dodao da im je cilj ubrzati diplomatske napore i smiriti tenzije u regionu Bliskog istoka.

Visoki zvaničnik administracije izjavio je kako su predsjednik Joe Biden i njegov sigurnosni tim posljednjih sedmica sarađivali s izraelskim vlastima da osiguraju odgovor koji će biti ciljan i proporcionalan, uz minimalan rizik po civile. "Izgleda da se upravo to dogodilo večeras," kazao je zvaničnik novinarima.

Iran, s druge strane, najavljuje nastavak letova nakon izraelskih zračnih udara, prenosi iranska avijacijska agencija.

Izraelska vojska potvrdila je da su njihovi napadi na iransku protivzračnu odbranu u subotu osigurali veću slobodu djelovanja u iranskom zračnom prostoru. "Sada država Izrael ima širu slobodu djelovanja u zraku iznad Irana," izjavio je vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari u televizijskom obraćanju.