Sredstva za vojsku
79

SAD pripremile novi paket podrške za Ukrajinu vrijedan više od osam milijardi dolara

N. Ž.
Joe Biden i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države će poslati više od osam milijardi dolara u vojnoj pomoći za Ukrajinu. Puni plan bit će objavljen tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ovoj zemlji.

Kako piše Reuters, administracija trenutnog predsjednika SAD-a Joea Bidena vrši pritisak na članove Kongresa kako bi se oslobodilo oko 5,6 milijardi dolara u direktnoj pomoći vojsci Ukrajine prije kraja septembra.

Američki zvaničnici su izjavili da Bijela kuća namjerava obavijestiti Kongres da će krenuti s najavom povlačenja 5,6 milijardi dolara iz američkih vojnih zaliha. Sadržaj tog paketa još je nije u potpunosti razrađen, rekli su zvaničnici.

Reuters je ovog meseca izvijestio da Bidenova administracija razmatra plan B prema kojem bi najavili planove za isporuke za Ukrajinu, ali sa produženim vremenskim okvirom za isporuku oružja i opreme, omogućavajući postepeni transfer resursa u Ukrajinu bez propuštanja roka od 30. septembra.

Druga najava koja je planirana za četvrtak biće pomoć u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara kroz program Inicijative za sigurnost Ukrajine, koja omogućava administraciji da kupuje oružje za Ukrajinu od kompanija umjesto da ga uzima iz američkih zaliha. Ta pomoć će uključivati municiju, oružje za borbu protiv dronova i materijal za podršku proizvodnji municije u Ukrajini, rekao je jedan od američkih zvaničnika.

Pored toga, SAD su u srijedu najavile pomoć u vrijednosti od 375 miliona dolara kroz predsjednička ovlaštenja za Ukrajinu. Ovaj paket će uključivati prvu isporuku precizno vođene bombe sa dometom do 130 kilometara koja se zove "Joint Standoff Weapon", rekla su dva američka zvaničnika. Uključivanje tog oružja nije bilo otkriveno u najavi.