Kandidati čekaju potvrdu
62

Samit lidera Evropske unije u Briselu: Na stolu imenovanja na ključne pozicije u EU

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Briselu, neformalnom sjedištu Evropske unije, u naredna dva dana će biti održan samit lidera država članica EU, a jedina tema bit će imenovanje na tri ključne pozicije unutar same Unije.

Rezultate ovog samita s najvećom strepnjom čeka Ursula von der Leyen, aktuelna predsjednica Evropske komisije koja je vodila kampanju da ostane na tom mjestu.

Njeno imenovanje je trebalo biti dogovoreno prethodne sedmice, kada su se lideri sastali na neformalnoj večeri u Briselu.

Međutim, premijerka Italije Giorgia Meloni i premijer Mađarske Viktor Orban su bili protiv, te tada nije usaglašen prijedlog koji bi se dalje slao Evropskom parlamentu na potvrdu.

U međuvremenu su pregovarači, odnosno lideri EU država koji predstavljaju centrističke stranke, dogovorili sva imena koja će i formalno predložiti na ovom samitu.

Grupa pregovarača u kojoj su Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Pedro Sanchez, Donald Tusk, Kyriakos Mitsotakis i Mark Rutte dogovorili su da će Ursula von der Leyen nazad na mjesto predsjednice Evropske komisije, Antonio Costa na čelo Evropskog vijeća i Kaja Kallas na mjesto Visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Ipak, bez podrške svih 27 lidera država članica EU, prijedlog neće biti poslan u Evropski parlament. Meloni i Orban će, ipak, imati posljednju riječ na ovom samitu.