Da li je razlog Biden?
42

Samit u Njemačkoj na kojem je Zelenski trebao predstaviti "plan pobjede" odgođen

S. Š.
Ukrajinski predsjednik imao je važnu najavu, ali ništa od nje za sada
Ukrajinski predsjednik imao je važnu najavu, ali ništa od nje za sada
Međunarodni samit o Ukrajini na kojem je Volodimir Zelenski trebao predstaviti "plan pobjede" zapadnim liderima formalno je odgođen - iako će ukrajinski predsjednik umjesto toga pokušati sprovesti turneju po evropskim prijestolnicama.
Organizatori su rekli da će subotnji sastanak na kojem je trebalo prisustvovati oko 20 svjetskih lidera u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj biti pomjeren, dan nakon što je Biden rekao da neće otputovati u Njemačku zbog uragana Milton.

Ukrajinski izvori rekli su da će Zelenski otputovati da se u petak sastane s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu - i potencijalno posjetiti druge lidere u sklopu onoga što su izvori opisali kao "evropsku turneju", piše Guardian.

Njemački zvaničnici su također obećali da će uskoro biti održan još jedan sastanak lidera na kojem će se razgovarati o Ukrajini , iako nije jasno da li će se to dogoditi prije američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Među onima koji su trebali prisustvovati samitu bili su Keir Starmer, britanski premijer i Emmanuel Macron, francuski predsjednik, ali kada je Biden rekao da ne može ići, njihovo prisustvo je bilo upitno. Poljski predsjednik Andrzej Duda povukao se ranije u srijedu prije nego što je i najavljeno odlaganje.