Komentirao i Britaniju
39

Sanchez oduševljen rezultatima u Francuskoj poručio: "Izabrali su put kao Španija prije godinu"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Španije Pedro Sanchez reagovao je na rezultate izbora u Francuskoj i pobjedu ljevičarskog Novog narodnog fronta te je poručio kako je ovo veliki uspjeh i za ljevicu Evrope.
U osvrtu na rezultate izbora, Sanchez je govorio i o izborima u Velikoj Britaniji gdje je pobjedu odnijela Laburistička partija.

"Dvije najveće zemlje u Evropi izabrale su isti put koji je Španija izabrala prije godinu. Odbacivanje ekstremne desnice i odlučno opredjeljenje za socijalnu ljevicu koja se ozbiljnom i hrabrom politikom bavi problemima ljudi", rekao je Sanchez.

Poručio je kako su Francuska i Velika Britanija poslali jasnu poruku.

"Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska rekle su da napretku i društvenom napretku i ne nazadovanju prava i sloboda. Ne može postojati sporazum ili vlada s ekstremnom desnicom", poručio je premijer Španije Pedro Sanchez.

Podsjetimo, u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj najveći broj glasova osvojio je Novi narodni front koji će, prema procjenama, brojati 182 mjesta u parlamentu.

Drugo mjesto osvojio je Macronov savez Zajedno sa 168 mjesta, dok je pobjednik izbora u prvom krugu, desničarski Nacionalni front, osvojio 143 mjesta.