Poruka za Brisel
226

Sanchez pozvao EU na radikalnije mjere protiv Izraela, traži suspenziju sporazuma iz 2000. godine

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Španije Pedro Sanchez pozvao je Evropsku komisiju da donese još radikalnije mjere kada je riječ o odnosima s Izraelom te je naglasio kako se mora pod hitno donijeti mjera o suspenziji trgovinskog sporazuma s Izraelom.

Tokom razgovora u Barceloni, Sanchez je rekao kako je nužno donijeti određene mjere kako bi se Izrael kaznio zbog svojih postupaka.

"Evropska komisija mora jednom zauvijek odgovoriti na formalni zahtjev dvije evropske zemlje da suspenduju sporazum s Izraelom ako se utvrdi, kao što sve sugerira, da se krše ljudska prava", rekao je Sanchez.

Osim Španije, sličan zahtjev ranije je uputila i Irska te su naveli kako postoji zabrinutost da je Izrael prekršio obaveze u pogledu ljudskih prava, a koje su sadržane u ovom paktu.

Španski premijer je i prošle sedmice pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi izvoz oružja Izraelu, a sve nakon pojačanih izraelskih udara na Liban.

Inače, EU i Izrael su sporazum o trgovinskim odnosima potpisali još u junu 2000. godine, a dokument ima za cilj da osigura odgovarajući pravni i institucionalni okvir za politički dijalog i ekonomsku saradnju između EU i Izraela.

EU je najveći trgovinski partner Izraela, sa 28,8 posto njegove robne razmjene 2022. godine. 31,9 posto izraelskog uvoza dolazi iz EU, a 25,6 posto izvoza zemlje otišlo je u EU.