Značajan porast potražnje
185

Sarajevo je ovog ljeta turistički hit među Dancima: U želji da nađu neistražena mjesta dolaze na Balkan

B. R.
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Podaci turističkih kompanija, među kojima je Booking, pokazuju da je Sarajevo ovog ljeta turistički hit među Dancima.

Ova skandinavska nacija voli putovati, što je vidljivo iz zvanične statistike prema kojoj su Danci 2022. godine imali četiri miliona putovanja tokom kojih su najmanje četiri noći bili u inostranstvu. Nadalje, podaci turističkih kompanija Spies, Booking i Momondo otkrivaju kakvi su planovi ove nacije za putovanja tokom ovog ljeta.

Naime, među pet najtraženijih destinacija kod svih spomenutih turističkih kompanija su Barcelona, Palma de Mallorca, Alanya, Berlin i Malaga.

Međutim, sve je više onih koji žele ljetovati u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji. Posebno je porasla zainteresovanost za Sarajevom. Naime, pretrage za letove do Sarajeva preko Momondoa su ovog ljeta porasle za čak 72 posto.

"Vidimo da je Dancima posljednjih godina sve važnije da pronađu mjesta koja nisu preplavljena turistima i gdje mogu dobiti mnogo za svoj novac. Zbog toga vidimo tendenciju potražnje za Balkanom koji ima puno fantastičnih i relativno neistraženih gradova, što je Dancima privlačno", izjavio je Per Christiansen iz Momondoa.

Sarajevo i Budva su u Danskoj među deset najtraženijih destinacija na Bookingu, prenosi danski javni servis.