Razmjena znanja
25

Sarajevske vlasti na Konferenciji evropskih gradova podijelile iskustvo u organizaciji velikih manifestacija

B. R.
Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo (Foto: Grad Beč)
Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo (Foto: Grad Beč)
"Saradnjom do bolje organizacije velikih manifestacija" je naziv ovogodišnje Konferencije evropskih gradova, koja se održava u Beču 20. i 21. juna, saopćili su iz Grada Beča.

Konferencija okuplja stručnjake i donosioce odluka iz Beča i partnerskih gradova kako bi razmijenili znanja o sigurnosnim aspektima organizacije velikih događaja.

European Cities Conference je događaj koji dva puta godišnje organizuju Međunarodni uredi Grada Beča o aktuelnim temama komunalne uprave i javnih usluga, a na kojima učestvuju predstavnici evropskih gradova, stručnjaci za urbanizam, donosioci politika i druge zainteresovane strane. Diskutuje se o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju gradovi.

Na ovogodišnjoj konferenciji, osim Sarajeva, učestvuju predstavnici Berlina, Budimpešte, Krakova, Praga, Bratislave, Ljubljane, Zagreba, Beograda i Sofije. Cilj je razmjena znanja i iskustava među evropskim gradovima, podsticanje inovacija i saradnje na održivom urbanom razvoju.

"U razmjeni s našim partnerskim gradovima prepoznajemo koliko je ova regija važna za nas. Uzajamno ćemo si pomagati na ovom putu", izjavio je Peter Hanke, član bečke gradske vlade za finansije, ekonomiju, rad, međunarodne poslove i javna preduzeća.

Peter Hanke, član bečke gradske vlade (Foto: Grad Beč)
Peter Hanke, član bečke gradske vlade (Foto: Grad Beč)

Ovogodišnja tema je posebno relevantna zbog sve većih izazova s kojima se suočavaju evropski gradovi u planiranju i provođenju velikih događaja, što zahtijeva usklađeni pristup i blisku saradnju između organizatora, operativnih organizacija poput hitnih službi i gradskih vlasti.

Na poziv Grada Beča konferenciji prisustvuju i predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, MUP-a Kantona Sarajevo te Kantonalne uprave civilne zaštite.

U sklopu panela "Izazovi za interventne organizacije" u slučaju požara tokom trajanja manifestacija direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić je kao izazov naveo neprovođenje preventivnih mjera predviđenih zakonom. Između ostalog, u smislu nedostatka adekvatne hidrantske mreže na ulicama, gradskim trgovima, raskrsnicama te u blizini zgrada.

Konferencija evropskih gradova u Beču (Foto: Grad Beč)
Konferencija evropskih gradova u Beču (Foto: Grad Beč)

Na panelu o saobraćaju su razmijenjena mišljenja o regulaciji javnog prijevoza tokom trajanja manifestacija.

Konferencija se 20. juna održala u novom Muzeju Beča, a 21. juna se održava na Dunavskom ostrvu u sklopu Donauinselfesta, najvećeg festivala na otvorenom u Evropi. Učesnici konferencije će imati uvid u organizaciju ovog događaja iza kulisa, saopćili su iz Grada Beča.