Dvodržavno rješenje
158

Saudijska Arabija: Osnovali smo globalni savez kako bismo izvršili pritisak na Izrael

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al Saud kaže da je ta zemlja osnovala globalni savez za pritisak na Izrael da prihvati dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

U savezu su arapske i muslimanske zemlje te evropski partneri, prenijela je saudijska novinska agencija ne navodeći o kojim se državama konkretno radi.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell napisao je na mreži X da će se prvi sastanci održati u Rijadu i u Briselu.

"Provedba dvodržavnog rješenja je najbolja solucija za prekid nasilja i patnje te za novu realnost u kojoj cijela regija, uključujući Izrael, uživa u sigurnosti i suživotu", rekao je bin Farhan, navela je agencija.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao je prošle sedmice da kraljevina neće priznati Izrael bez palestinske države i snažno osudio "zločine izraelske okupacije" protiv palestinskog naroda.

Posljednjih sedmica vode se sve intenzivniji sukobi na Bliskom istoku između Izraela i libanske grupe Hezbolah. Posebno su svijetom odjeknula dva izraelska napada u kojima su eksplodirala sredstva za komunikaciju Hezbolaha i prilikom čega je stradalo nekoliko desetina osoba, a više hiljada ih je povrijeđeno.

Od tada sukob prijeti da potpuno eskalira. Hezbolah gotovo svakodnevno lansira nekoliko raketa na izraelsku teritoriju koje većinom izraelski defanzivni sistem zaustavlja.

S druge strane, Izrael je izveo nekoliko zračnih napada na glavni libanski grad Bejrut. U jednom od tih napada, u ponedjeljak, u Libanu je stradalo skoro 500 ljudi što je najsmrtonosniji napad na Liban u posljednjih nekoliko decenija.

Posljednji izvještaji s Bliskog Istoka kažu da je Izrael izveo simulaciju kopnenog napada što bi moglo značiti da će uskoro početi potpuni rat između dvije strane. Izrael je prethodnih dana u zračnim napadima ubio nekoliko komandanata Hezbolaha što su bili izuzetno teški udarci za ovu grupu.