Nada se dogovoru
36

Saudin Sivro pred sastanak s Ukom: Očekujemo razgovor bez "figa u džepu"

N. Ž.
Saudin Sivro najavio sastanak s Vladom KS (Foto: D. S./Klix.ba)
Saudin Sivro najavio sastanak s Vladom KS (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro je govorio uoči sastanka predsjednika sedam sindikata u sklopu Koordinacije sindikata u KS-u koji ovog ponedjeljka idu na pregovore s Vladom o povećanje plaća.

Sivro je gostovao na Dnevniku 2 Federalne televizije, gdje je rekao kako očekuje dogovor s premijerom KS Nihadom Ukom.

"Da li će to biti taj dogovor od 425 KM, kolika je osnovica na nivou FBiH - mi imamo jedinstven stav, mi zastupamo 16 i po hiljada radnika na koje se odnosi ta osnovica, a sa nama će biti kolege iz Komunalne privrede i zdravstva", rekao je Sivro.

"Ako Vlada KS ne želi zadovoljne radnike, neće ih imati"

Ukoliko ne dođe do dogovora, Sivro je najavio sindikalne aktivnosti - i napomenuo da im to nije prvi put.

"Prvo pozovemo članove na manji protestni skup, onda i na veće skupove, pa i u štrajk. Vlada KS-a mora pripremiti budžet u kojem će predvidjeti da se vrate svi krediti i zadruženja. Nakon toga dolaze plate pa sve ostalo", stava je Sivro.

Kaže i da "ako Vlada KS-a ne želi da radnici budu zadovoljni, onda neće imati zadovoljne radnike, neće imati radnike ili će imati nekvalitetne radnike u budućnosti."

"Da li to Vlada KS-a želi, vidjet ćemo u pregovorima“, pojasnio je on.

Sivro je govorio i o tome da se prosvjetni radnici dugi niz godina uopće ne zapošljavaju za stalno.

Posljedica je, kaže, da ljudi odlaze iz ove profesije da rade druge poslove. Dodaje da se plata u realnom sektoru i u obrazovnom sektoru otprilike izjednačila - u nekom drugom sektoru mogu zaraditi 1.750 KM, koliko je osnovna plata prosvjetnog radnika.

Tvrdi da se "ubija kritička misao" u KS

"S druge strane, uslovi koje mi imamo su vrlo loši - u KS-u imamo stalne reforme, tu su administrativne reforme. Ubija se kritička misao, koja bi trebala da postoji kod visokoobrazovanih", kaže on.

Ističe da je "ubija upravo ova vlada", te je istakao posebno ministarstva za obrazovanje i unutrašnje poslove, za koje tvrdi da "im zabranjuju održavanje protesta."

"Željeli smo da im kažemo kako trebaju da urade reformu. Oni odbijaju da uopće razgovaraju sa sindikatima o ovakvim stvarima, a sindikat obrazovanja je megafon iza kojeg se nalazi šest hiljada prosvjetnih radnika. Ne želi ministrica da razgovara sa nama i to je pogubno i za nju prije i za sve građane KS-a", stava je Sivro.

O Zavodu Mjedenica

Što se tiče Zavoda Mjedenica, Sivro je istakao da javnost treba znati za novi zakon u KS-u koji te centre i zavode pretvara u resursne centre. Upozorio je inkluzivno obrazovanje ide u pogrešnom smjeru.

"Djeca iz autičnog spektra ne bi trebala da budu u redovnom obrazovanju jer tamo nemaju podrške. To ne mogu finansirati ni skandinavske zemlje. Nama se rješenja u inkluzivnom obrazovanju donose iz Portugala umjesto iz Norveške ili Švedske", kaže Sivro.

Navodi da se u Mjedenici dešava nešto "strašno" te da direktori daju ostavke "pod pritiskom", što dovodi do destabilizacije ove ustanove koja se brine o smještaju djece i van KS.

"Oni su morali da sve pripreme prije školske godine, uspostave novi sistem, kvalitetan sistem, zakonski sistem - ako nešto nije bilo u skladu sa zakonskim procedurama - i da onda prekinu sa radom na ovaj način", kaže on.

Dodaje još da su djeca i osobe sa invaliditetom te njihove porodice "ostavljene na ulici", te da je "pod pritiskom javnosti, zahvaljujući medijima, riješen problem", mada ne dugoročno.

Obrazovanje pred bankrotom

Sivro je na kraju upozorio da se roditelji bore za golu egzistenciju – i ne mogu se posvetiti odgoju djece.

"Ne možemo mi kriviti nikoga u sistemu, svi imamo odgovornost. A najveću odgovornost imaju ovi koji upravljaju budžetom. Ako ne budu slušali te roditelje i nas koji radimo obrazovanju - mislim da ćemo doći situaciju da ćemo moći reći da je obrazovanje bankrotiralo, a ono je jedan od stubova društva", rekao je Saudin Sivro.