Uprkos pozivima Izraela
0

Schallenberg: Zemlje EU neće povući vojnike iz južnog Libana

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zemlje Evropske unije koje doprinose mirovnim snagama UN-a UNIFIL u Libanu nemaju namjeru da se povuku s juga zemlje uprkos pozivima Izraela da to učine, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Otkako je 1. oktobra počela izraelska kopnena operacija protiv militanata Hezbolaha, položaji UNIFIL-a su pod vatrom, a dva izraelska tenka probila su kapije jedne od njegovih baza, kažu UN. Pet pripadnika mirovnih snaga je ranjeno.

Šesnaest zemalja EU, uključujući Austriju, doprinosi UNIFIL-u, a nedavni incidenti izazvali su široku uzbunu među evropskim vladama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju UN da povuče UNIFIL "iz uporišta Hezbolaha i iz borbenih zona".

Ali Schallenberg je, rezimirajući raspravu među ministrima vanjskih poslova EU u ponedjeljak, rekao da evropske nacije nisu sklone da povuku trupe.

"Nije bilo rasprave o povlačenju ili bilo čemu", rekao je on Reutersu u intervjuu u Bruxellesu.

Evropske nacije dale su oko 3.600 vojnika u snagama od 10.000 vojnika.

Saradnici iz EU-a planiraju održati videopoziv u srijedu o svom trenutnom položaju i dugoročnijoj ulozi misije kada su u pitanju razine trupa, oprema i pravila angažmana, prema evropskim dužnosnicima.

Izraelski zvaničnici rekli su da njihove snage nisu namjerno gađale UNIFIL, ali da je Hezbolah koristio položaje mirovnih snaga kao pokriće za napade i Izrael ima pravo na odgovor.

Schallenberg je rekao da Izrael ima pravo da se brani od Hezbolaha, ali čak i nenamjerni napadi na mirovne položaje predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

"Postoji jasan zahtjev Izraelu da bude veoma oprezan u vezi s tim", rekao je on.