Izrazito nepopularan
28

Scholzu ističe vrijeme na mjestu kancelara: Dvije trećine Njemaca želi drugog lidera

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Anketa instituta za istraživanje javnog mnijenja "Insa" o popularnosti njemačkog kancelara donijela je poražavajući rezultat za Olafa Scholza. Gotovo dvije trećine Nijemaca želi da ministar odbrane Boris Pistorius zamijeni svog stranačkog kolegu iz SPD-a na mjestu kancelara.

Najpopularniji političar SPD-a u istraživanjima otkako je preuzeo dužnost ministra odbrane bio je Boris Pistorius. Očito je to i u posebnom istraživanju o popularnosti instituta za istraživanje javnog mnijenja Insa. Pitanje:

Na pitanje treba li Pistorius zamijeniti sadašnjeg kancelara Olafa Scholza u uredu, 64,3 posto od 1.004 anketirane osobe je rekla da treba. Protiv je bilo samo oko četvrtine 25,6 posto, 11,2 posto nije odgovorilo na ovo pitanje.

I među pristalicama SPD-a više je ispitanika za nego protiv takve promjene kancelara (47,9 prema 47,1 posto).

Promjena bi također imala pozitivan učinak na SPD općenito. Ako kandidat za kancelara SPD-a bude Pistroius za SPD bi gasalo 23 posto birača, a ako budee Scholz samo 19 posto.

Također, prema istraživanju ako bi CDU za kancelara predložila Friedricha Merza, a SPD Scholza, Merz bi dobio 26 posto, a Scholz 23 posto glasova. Sa druge strane Merz bi protiv Pistoriousa izgubio sa 23 na prema 25 posto glasova.

Ni Scholz ni Pistorius ne bi imali šanse protiv samo jednog kandidata iz CDU, lider CSU-a Markusa Södera. Pistorius bi osvojio 25 posto, a Söder 34 posto, dok bi Scholz kao kandidat dobio 20, a Söder 36 posto.

U tom kontekstu, šef Inse Hermann Brinkert ističe da je Pistorius popularan na svim stranama.

“Njegova popularnost je visoka među glasačima svih stranaka, od ljevice do AfD-a . Dakle, postoji osnovna simpatija za Pistoriusa,” rekao je Brinkert za Bild am Sonntag.