Među njima i vojnik
12

Sedam Izraelaca uhapšeno zbog špijuniranja za Iran, otkrili podatke o vojnim bazama

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske vlasti razbile su "špijunsku mrežu" od sedam izraelskih državljana optuženih da su radili za Iran, objavile su u ponedjeljak izraelska policija i Izraelska sigurnosna agencija (ISA).

Uhapšeni su navodno "prikupljali osjetljive informacije o IDF bazama i energetskoj infrastrukturi", navodi se u saopćenju, dodajući da su svi bili jevrejski građani iz Haife i drugih područja na sjeveru zemlje.

Njihove operacije trajale su više od dvije godine, navodi se u saopćenju, i uključivale su "opsežne izviđačke misije u bazama IDF-a diljem zemlje" koje su bile financijski kompenzirane, često putem kriptovalute.

Izraelska policija i ISA rekli su da hapšenja pokazuje stalne napore Irana "da vrbuje i iskorištava izraelske građane za špijunažu i terorizam unutar Izraela", dodajući da će optužnica biti podignuta u narednim danima.

Tužitelji tvrde da su osumnjičenici obavili oko 600 misija za Iran, uključujući prikupljanje obavještajnih podataka o osjetljivim vojnim i infrastrukturnim lokacijama i identificiranje potencijalnih ljudskih meta za Iran.

Značajne lokacije uključene u njihovu navodnu špijunažu uključivale su zračnu bazu Ramat David, zračnu bazu Nevatim, Glilot i bazu brigade Golani gdje su četiri vojnika ubijena u napadu dronom Hezbolaha prošle sedmice

Osumnjičenima su "njihovi voditelji dali karte strateških lokacija, uključujući bazu brigade Golani", rekao je državni tužitelj.

Sedmorica osumnjičenika, jevrejski Izraelci azerskog podrijetla iz Haife i predgrađa Haife u zaljevu, od kojih su neki rođaci, a jedan od njih je vojnik, u pritvoru su oko 35 dana. Dvojica su maloljetnici, saopćila je policija.