Dubravka Šuica
0

Sedam potencijalnih EU komesara sa strepnjom čeka saslušanja, među njima i kandidatkinja iz Hrvatske

N. Ž.
Dubravka Šuica (Foto: EPA-EFE)
Dubravka Šuica (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 17. septembra otkrila svoj prijedlog za budući sastav ovog tijela Evropske unije, a od ukupno 28 imena, njih sedam će sigurno dobiti veliki broj teških pitanja od evropskih parlamentaraca.

Kako piše Euractiv, poseban fokus bit će na komesarima koji su predloženi iz Mađarske, Belgije, Slovačke, Bugarske, Slovenije, Italije, ali i Hrvatske.

Vlada koju predvodi HDZ zvanično je ponovo predložila Dubravku Šuicu, bivšu gradonačelnicu Dubrovnika koja je bila i zastupnica ove stranke u Evropskom parlamentu.

Šuica je od 2019. godine bila jedna od potpredsjednica Evropske komisije, a predvodila je dio ovog tijela koji se bavi demografijom i demokratijom.

Upravo na ovoj poziciji je, prema tvrdnjama hrvatskoj Indexa, u pet godina otišla na čak 148 putovanja na koja je potrošeno 360 hiljada eura.

Od 148 putovanja, 60 je bilo za Zagreb a 23 za Dubrovnik. U posebnom fokusu je bio put za glavni grad Hrvatske na koji je potrošila 1.200 eura, a tada je u Zagreb stigla zbog snimanja podcasta za privatni univerzitet.

Još jedno zanimljivo ime koje se neće dobro provesti u Briselu je Oliver Varhelyi, kojeg je Mađarska službeno predložila za komesara za proširenje, ali ga je Von der Leyen preusmjerila na mjesto komesara za zdravlje i životinje.

Pored pet godina upitnog angažmana na poziciji komesara za proširenje, Varhelyiju se spočitava i objava na X-u gdje je rekao da će EU zaustaviti slanje novca za Palestinu, te snimak iz 2023. godine gdje je europarlamentarce nazvao "idiotima."

Naravno, Varhelyi je dobro poznato ime i u Bosni i Hercegovini, gdje ga pamtimo po bliskim odnosima s predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom. Dio kritika njegovog angažmana na sada već prethodnoj poziciji upućen je upravo i zbog ovoga, odnosno generalno dobrih odnosa s liderima koji nisu u skladu s vrijednostima koje promoviše EU.

Hadja Lahbib, prijedlog Belgije za komesarku za menadžmente krize i jednakost, sporna je zbog njenog odnosa prema Rusiji, ali i prema Iranu.

Lahbib je 2021. godine otputovala na Krim gdje nije htjela to nazvati okupiranom teritorijom, čak rekavši da joj je trebala ruska viza za ulazak kroz aerodrom Simferopol.

Kao ministrica vanjskih poslova Belgije, Lahbibovo ministarstvo je odobrilo vize za delegaciju iz Teherana, a ova država je čak plaćala njihov smještaj u Briselu. Zbog toga je dobila žestoke kritike javnosti u Belgiji.

Izbor Italije za komesara u rejonu kohezije i reformi Raffaele Fitto također je sporan, a razlog je njegova stranka, odnosno pripadnost stranke koju predstavlja grupi ECR, koja se nalazi na desnom političkom spektru.

Fitto pripada stranci Braća Italije, iz koje dolazi i premijerka ove države Giorgija Meloni. Pored stranačke pripadnosti, europarlamentarci će sigurno spominjati brojne optužbe za korupciju i loš menadžment javnim sredstvima, posebno tokom mandata u prijašnjim italijanskim vladama.

Maroš Šefčovič je zvanični prijedlog Slovačke, koja ga želi vidjeti na mjestu komesara za transparentnost. Pored činjenice da bi Šefčovič postao najdugovječniji član Evropske komisije, imajući u vidu da je svoj prvi mandat počeo još 2009. godine, nevladine organizacije u Slovačkoj smatraju da njegovo imenovanje za ovaj resor unutar Evropske komisije nije primjereno.

Kao razlog je navedena činjenica da nije transparentno prikazivao svoje troškove za kampanju i druge izdatke u političke svrhe. Pojedini slovački političari kažu da njegov uspjeh u EU nije rezultat rada sa slovačkom vladom, već dobrih odnosa s Von der Leyen.

Iz Bugarske je predložena Ekaterina Zaharieva, za koju Euractiv piše da je učestvovala u masovnoj prevari, koja je uključivala prodaju bugarskih pasoša kako bi se nezakonito omogućilo kretanje bez vize po teritoriji EU.

Isti portal kaže da je cijeli slučaj zataškan, a da je uloga Zaharieve izašla iz fokusa javnosti nakon što je stranka VRMO, povezana s ovom političarkom, ostala bez vlasti.

Slovenski izbor za komesarku za proširenje Marta Kos će također biti u fokusu ispitivanja europarlamentaraca.

Što se tiče njene prošlosti, spominju se veze s nekadašnjom jugoslovenskom tajnom policijom, koje je objavila zastupnica Romana Tomc.

Kos je ove veze negirala, a ova situacija se smatra političkim sukobom, imajući u vidu da ove dvije političarke stoje na različitim ideološkim stranama.