U očekivanju napada
48

Šef iranske Republikanske garde upozorio Izrael da se ne oslanja na američki sistem THAAD

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Komandant Korpusa čuvara islamske revolucije upozorio je Izrael da ne vjeruje baterijama američke proizvodnje Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

Govoreći na kulturnoj ceremoniji u iranskoj zapadnoj pokrajini Kermanshah u četvrtak, general-major Hossein Salami umanjio je sposobnosti THAAD-a, koji je SAD nedavno isporučio Izraelu.

General je savjetovao Izrael da se ne oslanja na sisteme THAAD-a.

Napomenuo je da su takvi sistemi proturaketne odbrane "ograničena" oprema, podsjetivši Izrael da su računali na ograničenu moć.

General je upozorio da bi izrael, čije 98 posto ekonimije ovisi o moru, mogao trenutno krenuti prema kolapsu ako donese nerazborite odluke. General major Salami rekao je da Izraelski režim postupno kopa groblje na kojem će biti pokopan.

Iran je 1. oktobra odgovorio na izraelsko ubistvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha, generalnog sekretara Hezbolaha Seyeda Hassana Nasrallaha i generala IRGC-a Abbasa Nilforoushana lansiranjem čak 200 balističkih projektila prema vojnim i obavještajnim bazama Izraela.

Dok je Izrael prijetio osvetom, iranski dužnosnici upozorili su da će Teheran recipročan odgovor na bilo kakvu izraelsku akciju biti oštar, proporcionalan i dobro proračunat.