Nova koalicija?
35

Šef NATO-a progovorio o korejskim vojnicima u Ukrajini, tvrdi da su Rusi izgubili 600.000 boraca

B. H.
Foto: NATO
Foto: NATO
Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte je kazao kako je u borbama protiv Ukrajine poginulo je ili je ranjeno 600 hiljada ruskih vojnika.

Također je potvrdio da su u rusku Kursku oblast poslati sjevernokorejski vojnici. Prema njegovim riječima, to je znak očajanja Moskve, ali istovremeno i sigurnosna prijetnja.

"U Putinovom ratu ubijeno je ili ranjeno više od 600 hiljada ruskih vojnika, a on nije u stanju nastaviti svoj napad na Ukrajinu bez strane podrške," kazao je Rutte.

Šef alijanse istovremeno je priznao da sve dublja vojna saradnja između Rusije i Sjeverne Koreje "predstavlja prijetnju za indo-pacifičku i euroatlantsku sigurnost", "značajnu eskalaciju" i "opasno širenje ruskog rata".

Rutte se danas obratio novinarima nakon što su predstavnici NATO-a i diplomate dobili informacije od južnokorejske delegacije o prisustvu sjevernokorejskih vojnika u borbama protiv Ukrajine.

Južnokorejska obavještajna služba navodi da Sjeverna Koreja planira poslati 12 hiljada svojih vojnika u Rusiju, koji bi trebali boriti na strani Rusije protiv Ukrajine.

Šef alijanse o ovom pitanju razgovarao je s južnokorejskim predsjednikom Jun Suk-jolom i zamolio ga da Seul pošalje delegaciju kako bi se ojačala razmjena informacija.

Ukrajinska vojska je u augustu izvršila iznenadni upad preko granice u rusku Kursku oblast, što je bio prvi upad stranih snaga na rusku teritoriju od Drugog svjetskog rata.

Ruske snage su zatim započele kontraofanzivu s ciljem da potisnu Ukrajince s ruskog teritorija. Mjesta intenzivnih borbi u Kurskoj oblasti su još uvijek aktivna.

Sjeverna Koreja je posljednjih godina učvrstila vojne veze s Moskvom. Putin je u junu posjetio Pjongjang, gdje je s liderom Kim Jong-unom potpisao sporazum o odbrani. Ove zemlje su obećale da će bez odlaganja uložiti sve dostupne vojne resurse za pomoć partneru u slučaju rata.