Reakcija Washingtona
0

Šef Pentagona: SAD će braniti svoje partnere suočene s prijetnjama Irana

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je sa izraelskim kolegom kasno u utorak, nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na Izrael i rekao da je Washington "dobro postavljen" da brani svoje interese na Bliskom istoku.

Iran je prije toga ispalio balističke rakete na Izrael u znak odmazde za izraelsku vojnu kampanju u Libanu u kojoj je ubijeno više stotina i raseljeno preko milion osoba.

Iran je kasnije rekao da je njegov raketni napad na Izrael završen, izuzimajući dalje provokacije. U Izraelu nema povrijeđenih, a Washington je iranski napad nazvao neefikasnim.

Izrael i SAD su obećali da će uzvratiti Teheranu jer strah od šireg rata jača.

"Sekretar (Austin) je ponovo potvrdio da Sjedinjene Države ostaju u dobrom položaju da brane američko osoblje, saveznike i partnere suočeni s prijetnjama Irana i terorističkih organizacija koje podržava Iran", naveo je Pentagon u saopćenju nakon Austinovog razgovora s izraelskim kolegom Yoavom Gallantom.

"Ministar i ja smo izrazili uzajamnu zahvalnost za koordiniranu odbranu Izraela od skoro 200 balističkih projektila koje je lansirao Iran i obavezali smo se da ćemo ostati u bliskom kontaktu", rekao je Austin kasnije na mreži X.

Izrael je posljednjih dana eskalirao svoju vojnu kampanju u Libanu, pokrenuvši operacije za koje izraelska vojska kaže da su usmjerene na libanske militante Hezbolaha koje podržava Iran.

Izrael također vodi rat u Gazi, koji je uslijedio nakon smrtonosnog napada Hamasa 7. oktobra na Izrael. Izraelski vojni napad na Gazu kojom upravlja Hamas ubio je desetine hiljada ljudi, skoro sve raselio i izazvao krizu gladi u enklavi.