Historijska prilika
0

Šef ratnog kabineta najavio kada možemo očekivati ukrajinsku protuofanzivu: Spremni smo

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Oleksij Danilov je kazao kako je Ukrajina spremna pokrenuti dugoočekivanu protuofanzivu protiv ruskih snaga.

Danilov nije želio precizirati datum, ali je rekao da bi napad za ponovno preuzimanje teritorija od okupacijskih snaga mogao početi "sutra, prekosutra ili za sedam dana".

Upozorio je da ukrajinska vlada "nema pravo na grešku" u vezi s odlukom jer je ovo, kako je kazao, "historijska prilika koju ne možemo izgubiti".

Kao sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, Danilov je de facto šef ratnog kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog.

Njegov intervju za BBC prekinut je telefonskom porukom predsjednika Zelenskog koji ga je pozvao na sastanak kako bi se razgovaralo o protuofanzivi.

Tokom intervjua također je potvrdio da se neke Wagnerove plaćeničke snage povlače iz grada Bakhmuta, mjesta najkrvavije bitke u ratu do sada, ali je dodao da se "regrupiraju na još tri lokacije" i "to ne znači da će se prestati boriti protiv nas".

Danilov je također rekao da je "apsolutno smiren" u pogledu toga što je Rusija počela raspoređivati ​​nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekavši: "Za nas to nije neka vijest."

Ukrajina već mjesecima planira protuofanzivu, mnogo je toga na kocki jer vlada u Kijevu treba pokazati narodu Ukrajine, i zapadnim saveznicima – da može probiti ruske linije, okončati efektivni vojni zastoj i ponovno zauzeti dio svog suverenog teritorija.

Danilov je rekao da će oružane snage započeti napad kada komandanti izračunaju da "možemo imati najbolji rezultat u toj tački rata".

Upitan jesu li ukrajinske oružane snage spremne za ofenzivu, odgovorio je: "Mi smo uvijek spremni. Kao što smo bili spremni braniti svoju zemlju u bilo kojem trenutku. I to nije pitanje vremena.

"Moramo shvatiti da onu historijsku priliku koja nam je, od Boga, našoj zemlji dana, ne možemo izgubiti, kako bismo uistinu postali samostalna, velika evropska država", kazao je Danilov.

Dodao je: "To bi se moglo dogoditi sutra, prekosutra ili za sedam dana".

"Bilo bi čudno da imenujem datume početka tog ili onih događaja. To se ne može učiniti... Pred našom zemljom je vrlo odgovorna zadaća. I razumijemo da nemamo pravo na pogrešku", poručio je Danilov.

Danilov je odbacio tvrdnje da je protuofenziva već započela, rekavši da je "uništenje ruskih kontrolnih punktova i ruske vojne opreme" zadatak ukrajinskih oružanih snaga od 24. februara prošle godine, datuma kada je Rusija pokrenula invaziju.

"U ovom ratu nemamo slobodnih dana", rekao je Danilov.

Branio je odluku ukrajinske vojske da se toliko mjeseci bori u Bahmutu, bici koja je koštala života mnoge njezine vojnike.

"Bahmut je naša zemlja, naš teritorij i moramo ga braniti, ako počnemo napuštati svako naselje, to bi nas moglo dovesti do naše zapadne granice kao što je Putin želio od prvih dana rata", kazao je Danilov.

Upitan odlaze li Wagnerovi plaćenici, odgovorio je: "Da, to se događa. Ali to ne znači da će se prestati boriti s nama. Više će se koncentrirati na druge frontova, pregrupiraju se na druge tri lokacije", na kraju je kazao Danilov.