Front na Crnom moru
80

Šef ukrajinske mornarice: Rusija gubi pomorsku bazu na Krimu, pogodili smo 27 brodova

F. H.
Foto: mil.in.ua
Foto: mil.in.ua
Crnomorska flota ruske mornarice bila je prisiljena prebazirati gotovo sve svoje ratne brodove spremne za borbu s okupiranog Krima na druge lokacije, a njeno glavno pomorsko središte postaje neučinkovito zbog napada Kijeva, rekao je komandant ukrajinske mornarice.

Viceadmiral Oleksij Neizhpapa rekao je da su ukrajinski projektili i napadi mornaričkih bespilotnih letjelica prouzročili tešku štetu bazi u Sevastopolju, logističkom centru za popravke, održavanje, obuku i skladištenje streljiva među ostalim važnim funkcijama za Rusiju.

"Oni su osnovani tokom mnogih decenija, možda i stoljeća. I očito sada gube ovo središte", rekao je Neizhpapa za Reuters u rijetkom intervjuu u lučkom gradu Odesi uoči Dana ukrajinske mornarice u nedjelju.

Više od 28 mjeseci od ruske invazije punog opsega, Kijev je zadao niz oštrih udaraca Moskvi u Crnom moru.

Ukrajina, koja nema veće ratne brodove na raspolaganju, koristila je mornaričke čamce bez posade napunjene eksplozivom kako bi gađala ruska plovila i gađala objekte flote i druge vojne ciljeve na Krimu projektilima Storm Shadow i ATACM.

"Gotovo sve glavne borbeno spremne brodove neprijatelj je premjestio iz glavne baze Crnomorske flote, a brodovi se drže u Novorosijsku, a neki od njih se drže u Azovskom moru", rekao je.

Ruskoj pomorskoj bazi Novorosijsk na istočnoj obali Crnog mora nedostaju opsežni objekti krimskog Sevastopolja, koji je služio kao mjesto za skladištenje i utovar krstarećih projektila koje su koristili njeni ratni brodovi za pokretanje zračnih napada na Ukrajinu, rekao je.

"Razumijem da oni sada pokušavaju riješiti ovaj problem u Novorosijsku", rekao je, opisujući to kao "glavni problem" za flotu.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je šefovima mornarice prošlog mjeseca da je ruska flota popunjena tokom posljednjih godina i da je u toku velika modernizacija, uključujući korake za "povećanje borbene stabilnosti flote" i njeno jačanje.

Uz strateške bombardere i zemaljske lansere, ratni brodovi i podmornice koji nose projektile igraju važnu ulogu u redovitim ruskim napadima raketama dugog dometa.

Neizhpapa je rekao da je Ukrajina uništila ili oštetila 27 mornaričkih brodova, uključujući pet za koje je rekao da su uništena morskim minama koje su postavile ukrajinske mornaričke bespilotne letjelice u blizini Sevastopoljskog zaljeva.

Moskva je 2014. preotela i pripojila Krim Ukrajini. Prije februara 2022. Rusija je koristila svoju crnomorsku flotu, koja se sastoji od desetaka ratnih brodova, za projiciranje moći u Sredozemlje i Bliski istok.

Tokom cijelog rata u Ukrajini, Turska, koja kontrolira tjesnace u i iz Crnog mora, nije dopuštala ulazak ili izlazak ratnih brodova.