Napetosti na granici
66

Šef vojske Bjelorusije zaprijetio da su spremni i da znaju kako iskoristiti nuklearno oružje

F. H.
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Nakon napetosti na granici Bjelorusije i Ukrajine, iz Bjelorusije su stigle prijetnje o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

"Zemlja će biti spremna upotrijebiti nestrateško nuklearno oružje ako njen suverenitet i nezavisnost budu ugroženi", rekao je Pavel Muraveiko koji je u maju imenovan načelnikom Glavnog štaba oružanih snaga zemlje i prvim zamjenikom ministra.

On je kazao kako su naučili kako rukovati nuklearnim oružjem, kako ga mogu samouvjereno primijeniti i da su u stanju to učiniti.

U subotu, pukovnik Vadim Lukaševič, bjeloruski vojni dužnosnik, rekao je da je susjedna Ukrajina rasporedila svoje snage na njihovu granicu u pokušaju da Bjelorusiju uvuče u rat.

"Situaciju na bjelorusko-ukrajinskoj granici karakterizira eskalacija napetosti", rekao je Lukaševič, dodavši da ukrajinske snage planiraju potencijalne sabotaže i terorističke akcije na bjeloruskom tlu.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko blizak je Putinov saveznik. Njegova zemlja, bivša republika Sovjetskog Saveza, održava snažne odnose s Rusijom otkako je Putin pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu.

Dok se Lukašenkove trupe nisu direktno pridružile ukrajinskom sukobu, ruskim je trupama dopušteno izvoditi vježbe na bjeloruskom teritoriju od prije početka rata. Rusija je tu zemlju iskoristila za invaziju na Ukrajinu prije dvije godine.

U siječnju je bjeloruski predsjednik rekao da je rusko nuklearno oružje, koje kontroliše Moskva, stiglo u Bjelorusiju. Lukašenko je u aprilu dodao da je nekoliko desetaka taktičkih nuklearnih oružja iz Rusije raspoređeno u njegovoj zemlji.