Ogromna zabrinutost
1

Šefica UNICEF-a apeluje zbog alarmantnog stanja u Gazi i pojave poliovirusa, skrenula pažnju i na Sudan

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Otkriće poliovirusa u Gazi pretvorio je pojas u trenutno najopasnije mjesto za djecu i samo otkriće je "nevjerovatno alarmantno", kaže Catherine Rusell iz UNICEF-a.

Nakon što je Unicef ​​pomogao u provođenju testova uzoraka kanalizacije iz Gaze koji su pokazali prisustvo poliovirusa, Russell upozorava da je takvo stanje alarmantno.

Zbog toga, ona kaže da se svijet približava tome da se "jednom i zauvijek riješi dječka paraliza", ali da bi pojavljivanje poliovirusa vratilo sve na početak.

Osim toga, Russell je izrazila zabrinutost zbog širenja drugih zaraznih bolesti u Gazi, poput kolere.

"Kada su djeca već gladna i slaba, njihova tijela su mnogo ranjivija i podložnija oboljevanju od ovih bolesti", kaže ona.

Govoreći o cjelokupnoj situaciji u Gazi, Russell je rekla da je ta teritorija "sigurno jedno od najopasnijih, ako ne i najopasnije mjesto za biti dijete trenutno".

Ona je rekla da ove opasnosti nisu samo zbog direktnog uticaja sukoba, već i zbog toga što su domovi zdravlja "bili uništeni ili radikalno ugroženi", a stanovništvo "više puta raseljeno".

Russell se također osvrnula na svoju prošlomjesečnu posjetu Sudanu, rekavši da se zemlja suočava s "najvećom krizom raseljenja djece u svijetu". Ona je rekla da je kriza u Sudanu "nešto na šta svijet treba da obrati pažnju, a ne dobija ni približno onu pažnju koja mu je potrebna".

Procjenjuje se da će skoro četiri miliona djece mlađe od pet godina biti pothranjeno. Ova brojka uključuje 730.000 za koje se predviđa da će patiti od teške akutne pothranjenosti, prema podacima koje je dostavio UNICEF, piše Guardian.