Premijer u problemima
6

Separatisti iz francuske provincije u Kanadi ucjenjuju Trudeaua: Ovo je naša prilika

N. Ž.
Justin Trudeau (Foto: EPA-EFE)
Justin Trudeau (Foto: EPA-EFE)
Stranka Bloc Québécois, koja predstavlja mahom separatiste iz kanadske provincije Quebec, odlučila je iskoristiti turbulentna vremena koja prolazi vlada pod premijerom Justinom Trudeauom, te je skupo naplatila svoju podršku.

Lider ove stranke Yves-François Blanchet je za Guardian rekao kako je od Liberala, odakle dolazi Trudeau, tražio usvajanje dva zakona kako ne bi podržali opoziv njihove vlade.

Zakoni bi poboljšali status mljekara i penzionera, dvije ključne grupe koje daju ogromnu podršku separatistima, te je Trudeau na isto na kraju pristao kako bi izbjegao vanredne izbore.

"Ovo je naša prilika da poboljšamo status ove dvije grupe", rekao je Blanchet. Najavio je i da će povući podršku i tražiti vanredne izbore ako Trudeau do 29. oktobra ne potpiše ove zakone.

Trudeau je premijer Kanade od 2015. godine i većinu vremena je vladao stabilno, dok se u opozicionim strankama dešavalo potpuno rasulo.

Međutim, nedavno je NDP, stranka koja je Liberalima bila potrebna za očuvanje na vlasti, povukla podršku za Trudeaua, iako su istakli da "još nije vrijeme" za vanredne izbore.

U međuvremenu su Konzervativci, koji prolaze kroz odličan period pod liderstvom Pierrea Poilievra, u dva navrata tražili, i kasnije dobili, glasanje o nepovjerenju u parlamentu. Zbog nedovoljne podrške, između ostalog i glasovima separatista, Trudeau je preživio na mjestu premijera.

Ipak, posljednje ankete kažu da bi na narednim izborima, zakazanim za 2025. godinu, vlast trebalo da preuzmu Konzervatvci, kojima se čak predviđa i apsolutna većina, i to po prvi put nakon 2011. godine.