Nakon kobnog prevrtanja
0

Sicilija: Ronioci pronašli pet tijela u potonuloj jahti

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Ronioci koji su u srijedu pretraživali olupinu potonule jahte Bayesian pronašli su ukupno pet tijela putnika od ukupno šest koji su se vodili kao nestali. Četiri tijela su već izvučena na obalu.

Italijanska obalna straža nije zvanično identifikovala tijela, no poznato je da potraga za četiri britanska i dva američka državljanina traje već danima.

Među njima je Mike Lynch, britanski tehnološki poduzetnik i njegova kćerka Hannah te Jonathan Bloomer, predsjednik Međunarodne banke Morgan Stanley i njegova supruga Judy Bloomer. Prva dva pronašena tijela izvučena su na obalu u luci Porticello u srijedu poslijepodne, a nekoliko sati kasnije još dva. Operacija je zaustavljena zbog noći.

Jahta Bayesian je potonula tokom oluje rano u ponedjeljak oko 700 metara od obale i nalazi se na dubini od 50 metara. Vjeruje se da ju je zahvatio "tornado iznad vode", zbog čega se prevrnula i završila na morskom dnu.

Italijanske vlasti odbijaju otkriti identitet osoba čija su tijela pronađena, vjerovatno jer čekaju da pronađu svih šest nestalih kako bi kontaktirale porodice. Prema zakonu, članovi porodice moraju identificirati žrtve.

Istraga o ovoj tragediji je u toku, no prioritet je da se pronađu tijela svih žrtava. Među njima su i Neda Morvillo, američka dizajnerica nakita, kao i njen suprug Chris.

Bayesian je jahta duga 56 metara, koja je plovila pod britanskom zastavom s 10 članova posade i 12 putnika. Od ukupno 22 osobe na jahti, preživjelo je 15. Tijelo kuhara Recalda Thomasa pronađeno je u ponedjeljak.

Roniocima posao otežava dubina na kojoj se jahta nalazi, kao i činjenica da leži na boku te da su pristupne tačke blokirane krhotinama. Također, oni tvrde da je prilično mračno.