Slabost američkog vodstva
27

Sin Donalda Trumpa najavio još jedan svjetski sukob

T. K.
Eric i Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Eric i Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Sin bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Eric Trump, komentarisao je posljednja dešavanja u Izraelu i Palestini poručivši da uskoro slijedi novi svjetski sukob i to u Tajvanu.

"Tajvan je sljedeći… Svaki globalni sukob kojemu svjedočimo posljedica je slabosti američkog vodstva", napisao je Trump.

Iako je i ove godine generalni sekretar UN-a Antonio Gutterres naglasio kako je za svijet važan multilateralizam i održavanje kontakata, govori brojnih svjetskih lidera pokazali su jedno - svijet je u većem haosu nego što se to možda i moglo pomisliti.

Najava Trumpa mlađeg možda se i mogu obistiniti, kada znamo kakvo je trenutno stanje na planeti. Od pitanja Ukrajine, sada ponovnog sukoba Palestine i Izraela, stanja na Kavkazu, do odnosa globalnog juga i sjevera planete.

Još kada znamo da je nedavno Tajvansko ministarstvo odbrane u svom dvogodišnjem izvještaju navelo da Kina jača svoju zračnu moć duž obale okrenute prema Tajvanu stalnim raspoređivanjem novih lovaca i bespilotnih letjelica u proširenim zračnim bazama, ove najave djeluje sve realističnije.

U svom Izvještaju o nacionalnoj odbrani, ministarstvo je reklo da Kina koristi "realističnu borbenu obuku i vježbe za jačanje svoje spremnosti protiv Tajvana".

Činjenica je da svjetski lideri u zadnje vrijeme sve teže pronalaze zajednički jezik o ovim, ali i drugim pitanjima, pa bi zbog toga Kina mogla iskoristiti trenutnu globalnu krizu i pokušati implementirati svoje dugogodišnje aspiracije koje imaju prema Tajvanu.