Četvrti kandidat
23

Sin pokojnog filipinskog diktatora Marcosa u utrci za predsjedničku funkciju

FENA
Ferdinand Marcos (Foto: Twitter)
Ferdinand Marcos (Foto: Twitter)
Sin i imenjak pokojnog filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa najavio je u utorak da će se kandidovati za predsjednika na izborima sljedeće godine, čime su okončana višemjesečna nagađanja o njegovim političkim ambicijama.

Ferdinand Marcos Jr., javnosti poznat kao "Bongbong", bio je na glasu kao potencijalni kandidat za predsjednika ili potpredsjednika, a politikom se bavi od povratka iz egzila 1991. godine nakon što je njegov otac svrgnut s vlasti 1986. godine, javlja Reuters.

"Pridružite mi se u ovom najplemenitijem cilju i uspjet ćemo. Zajedno ćemo se ponovo uzdići", rekao je 64-godišnjak u govoru koji se prenosio na društvenim mrežama.

Markos je bio guverner pokrajine, kongresmen i senator, a neuspješno se kandidovao za potpredsjedničku funkciju 2016. godine, u porazu koji je osporavao na sudovima. Njegova sestra Imee je senatorka, a majka Imelda bivša članica kongresa.

On je četvrti kandidat koji je objavio kandidaturu za predsjednika.

Gradonačelnik Manile Francisco Domagoso predao je svoju kandidaturu u ponedjeljak, odmah nakon bokserske legende i ikone Filipina, Mannyja Pacquiaoa.

Senator Panfilo Lacson, bivši šef policije, također se namjerava kandidirati za poziciju koju drži Rodrigo Duterte, kojem po ustavu nije dozvoljeno da se kandidira za drugi mandat, pa se odlučio povući.

Marcos je u utorak položio zakletvu kao predsjednik političke stranke koja ga je ranije nominirala za svog predsjedničkog kandidata.

Njegov izbor za čelnu poziciju bio bi veliki korak u zemlji u kojoj se mnogi još oporavljaju od perioda vojne dikature Marcosa starijeg iz 1970-ih.

Njegova porodica, jedna od najpoznatijih na Filipinima, dugo je nastojala obnoviti svoj imidž i u više je navrata negirala navode da je opljačkala milijarde dolara državnog bogatstva dok je bila na vlasti, što je završilo ustankom naroda na Filipinima.