Uhapšeni na filmski način
0

Sinovi El Chapa pregovaraju s vladom SAD-a, žele svjedočiti protiv lidera kartela Sinaloa

N. Ž.
Sud u El Pasu gdje se vodi proces protiv El Maya (Foto: EPA-EFE)
Sud u El Pasu gdje se vodi proces protiv El Maya (Foto: EPA-EFE)
Ovidio i Joaquín Guzman Lopeza, sinovi zloglasnog bivšeg lidera kartela Sinaloa Joaquina "El Chapa" Guzmana, počeli su pregovore s vlastima SAD-a za manje kazne, a zbog toga su spremni svjedočiti protiv još jedne važne figure unutar ovog kartela.

Advokat koji zastupa braću Guzman je saopštio da su pregovori u toku, a da će u zamjenu za manje zatvorske kazne ovaj dvojac svjedočiti protiv Ismaela "El Mayo" Zambade, trenutnog lidera kartela Sinaloa.

Vrijedi podsjetiti da su El Mayo i Joaquin Guzman Lopez uhapšeni u julu ove godine, a akcija američke policije je ličila na filmski scenario.

Naime, FBI je stupio u kontakt s Guzmanom Lopezom, koji je odlučio da se preda, a kao posebnu "nagradu" odlučio je američkim vlastima dovesti lidera kartela Sinaloa El Maya.

Sin El Chapa tvrdi da je pozvao Zambadu na vožnju helikopterom kako bi gledali nekretnine na sjeveru Meksima.

Međutim, letjelica je krenula ka jugu SAD-a, odnosno u grad El Paso. Tu su spremni čekali agenti FBI-ja, koji su obojicu priveli. Ovidio Guzman je uhapšen 2023. godine, godinu i pol prije hapšenja njegovog brata.

El Chapo, njihov otac i bivši lider kartela Sinaloa, koji je na toj poziciji bio prije El Maya, nalazi se u SAD-u na služenju doživotne kazne zatvora zbog brojnih zločina povezanih s narkoticima.

Vrijedi istaći i da El Mayo tvrdi da je "nasilno kidnapovan" prije odvođenja u SAD, zbog čega su meksičke vlasti otvorile istragu protiv grupe "Los Chapitos", sektora kartela Sinaloa kojeg su neformalno vodila braća Guzman Lopez.