Nizozemski desničar
84

Širi se Orbanov savez u Evropi, pridružit će mu se i Geert Wilders: "Štitimo judeo-kršćansko naslijeđe"

V. K.
Geert Wilders (Foto: EPA-EFE)
Geert Wilders (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik desničarske Slobodarske partije Nizozemske (PVV) Geert Wilders najavio je kako će njegova partija ući u savez s novoformiranim klubom u Evropskom parlamentu - Patrioti Evrope.
Savez koji su nedavno formirali mađarski, češki i austrijski desničari postat će tako bogatiji za još jednog člana, a Wilders je na društvenoj mreži X obrazložio razlog ulaska u ovaj savez.

"Mi smo PVV patriote, mi volimo svoju naciju. Snažnu i suverenu. Pružamo otpor ilegalnim migracijama. Branimo mir i slobodu. Podržavamo Ukrajinu. Mi štitimo judeo-kršćansko naslijeđe i naše porodice. Želimo udružiti snage u Evropskom parlamentu i ponosno se pridružujemo Patriotama Evrope", poručio je Wilders.

Wildersova partija u novom sazivu Evropskog parlamenta brojat će ukupno šest mjesta.

Podsjetimo, 30. juna premijer Mađarske Viktor Orban i njegovi saveznici u Evropi potpisali su u Beču Patriotsku deklaraciju.

Patriotski manifest osim Orbanovog Fidesza potpisali su i predsjednik Slobodarske partije Austrije Herbert Kikl te nekadašnji premijer Češke Andrej Babiš (ANO), a nedugo nakon potpisivanja na stranici mađarskog premijera objavljeni su i sami detalji dokumenta.

Prema tekstu Patriotske deklaracije, narodi Evrope dostigli su historijsku prekretnicu.

"Evropska unija, koja je nekada bila projekt iz snova ukorijenjen u želji za pomirenjem nakon razaranja dva svjetska rata, okrenula se protiv Evropljana i sada zastupa interese koji su suprotni volji nacija, regija i malih zajednica koje čine našu evropsku domovinu. Institucije nepoznate evropskim građanima i udaljene od njih, zajedno s tako jakim globalističkim snagama, birokratama koje niko ne bira, lobijima i interesnim grupama, planiraju da zauzmu mjesto nacija. Koji je njihov alat za to? Evropska centralna država", navodi se u manifestu.