Kriminalna mreža
55

Širom Evrope zaplijenjene tone hrane koja je prepakovana nakon što joj je istekao rok trajanja

A. Ku.
Foto: Europol
Foto: Europol
Europol je realizovao akciju čija su meta hrana i piće koji su ispod standarda te su krivotvoreni. Zaplijenjeno je 22.000 tona hrane i 850.000 pića, koje je uglavnom alkoholno.

Europol je saopćio da je u sklopu akcije razbijeno 11 kriminalnih mreža te su raspisane 104 potjernice. Izdata su 184 naloga za pretres, a 278 osoba je prijavljeno pravosudnim organima.

Ukupno je s tržišta uklonjena roba u vrijednosti većoj od 91 milion eura.

Prevare u vezi s hranom, odnosno krivotvorenje hrane i pića te zloupotreba geografskih oznaka predstavljaju značajnu i tešku oblast kriminala s kojom se treba boriti na međunarodnom nivou.

Cilj operacije OPSON je da zaštiti javno zdravlje i da na kraju razbije uključene mreže organizovanog kriminala.

Istražitelji širom Evrope primijetili su nastavak trenda prevaranta koji prodaju hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Infiltrirajući se u kompanije za odlaganje otpada, oni dođu do velike količine hrane kojoj je istekao rok trajanja koju treba uništiti.

Nakon jednostavnog brisanja i ponovnog štampanja datuma isteka ili štampanja i postavljanja novih etiketa, oni ponovo uvode proizvode kojima je istekao rok trajanja u lanac snabdijevanja.

Što se tiče krivotvorene i pogrešno označene hrane, maslinovo ulje i vina sa zaštićenom oznakom porijekla (PDO) su najviše pogođene vrste proizvoda.

Španska Guardia Civil, u saradnji s Europolom, uhapsila je četiri osobe i zaplijenila oko 120.000 konzervi tunjevine, kao i 45.000 litara ulja.

Pritvoreni vlasnici jedne kompanije za konzerviranje u La Rioji pripremali su konzervirane proizvode sa tunjevinom slabijeg kvaliteta nego što je naznačeno na etiketi, kao i sa suncokretovim uljem označenim kao maslinovo ulje, čime su uspjeli plasirati proizvode po visokim cijenama.

Italijanske jedinice su zaplijenile približno 42 tone krivotvorenog ulja.

Proizvod, koji se prodaje kao italijansko ekstra djevičansko maslinovo ulje, bio je ili spreman za distribuciju. Policajci su zaplijenili razne lokacije kao što su skladišta, a zaplijenili su i 71 tonu zauljenih materija, sadržanih u plastičnim kacama i limenkama različitih veličina, kao i 623 litre hlorofila koji se koristi za falsifikovanje ulja.

Ukupna vrijednost oduzetih predmeta, uključujući opremu za pakovanje, etikete, transportno vozilo, viljuškare i elektroniku, iznosi 900.000 eura.

Kriminalna mreža je lažirala i francusko crno vino, naplaćujući do 15.000 eura po boci. Lažno vino je krivotvoreno u Italiji, zatim isporučeno na talijanski aerodrom i izvezeno za prodaju po tržišnoj vrijednosti širom svijeta od strane poštenih trgovaca vinom.

Operacija je dovela do šest hapšenja i zaplijene u vrijednosti od 1,4 miliona eura, kao i više od 100.000 eura u gotovini i dokumentaciji.