Održali vojne vježbe
29

Sj. Koreja optužila SAD, Japan i Južnu Koreju da su formirali azijsku verziju NATO-a

S. M.
Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje tvrdi da Sjedinjene Američkie Države, Japan i Južna Koreja kroz trilateralnu odbrambenu saradnju žele stvoriti azijsku verziju NATO-a.

"SAD sada tvrde da su odnosi SAD, Japana i Južne Koreje samo kooperativni za jačanje regionalne stabilnosti i sigurnosti i da ne misle na NATO azijske verzije, ali to nije ništa drugo nego retorika da se izbjegne međunarodne kritike zbog formiranja agresivnog bloka", navodi se u saopćenju, a prenosi Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Sjevernokorejsko ministarstvo oštro je osudilo trilateralnu vojnu vježbu Freedom Edge koja je održana u regiji, opisujući je kao pokušaj eskalacije regionalnih vojnih tenzija, vršenja pritiska na Daleki istok Rusije i opsade Kine.

Ministarstvo je istaklo da sporazum o jačanju saradnje u oblasti odbrane koji su potpisali lideri SAD-a, Japana i Južne Koreje 2023. godine "podseća na princip kolektivne odbrane NATO-a da mobiliše svoje odbrambene sposobnosti ako je zemlja članica napadnuta, smatrajući to napadom na sve."

Dodaje da su SAD, Južna Koreja i Japan odlučile da redovno organizuju zajedničke vojne vježbe.

"Ovo znači da odnosi SAD-a, Japana i Južne Koreje dobili potpuni izgled azijske verzije NATO-a", saopćeno je.

Ministarstvo je osudilo Tokio i Seul zbog ukrajinske krize.