Sankcije za Madura
0

Sjedinjene Države zaplijenile venecuelanski predsjednički avion

FENA
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Države zaplijenile su avion venecuelanskog predsjednika Nicolása Madura u Dominikanskoj Republici, pozivajući se na zakone o sankcijama, objavilo je ministarstvo pravde.  

"Jutros je ministarstvo pravde zaplijenilo avion za koji tvrdimo da je nezakonito kupljen za 13 miliona dolara preko lažne firme i prokrijumčaren iz Sjedinjenih Država kako bi ga koristili Nicolás Maduro i njegovi prijatelji", izjavio je državni tužilac Merrick B. Garland.

"Ministarstvo će nastaviti da progoni one koji krše naše sankcije i kontrolu izvoza kako bi ih spriječili da koriste američke resurse za potkopavanje nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država", kazao je državni tužilac.

Avion, Dassault Falcon 900EX, zaplijenjen je u Dominikanskoj Republici i prebačen u južni okrug Floride na zahtjev Sjedinjenih Država "na temelju kršenja američkih zakona o kontroli izvoza i sankcijama", navodi se u saopćenju.

Taj incident, koji se desio nešto više od mjesec dana nakon reizbora Madura, predstavlja najnovije poglavlje u dugogodišnjim napetim odnosima između Sjedinjenih Država i Venecuele.

Sjedinjene Države provode politiku ekonomskih sankcija i diplomatske izolacije protiv Madurove vlade u znak podrške opozicionim čelnicima.

Izvršna uredba izdana u augustu 2019. zabranjuje osobama iz SAD da se uključe u transakcije "s osobama koje su djelovale ili su namjeravale djelovati direktno ili indirektno za ili u ime vlade Venecuele - navodi se u objavi inistarstva pravde.

U martu 2020. ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv Madura i njegovih saradnika za narko-terorizam, optužujući Madura i druge venezuelanske zvaničnike za urotu "s FARC-om (Revolucionarne oružane snage Kolumbije), uzrokujući ulazak tona kokaina i uništavanje američkih zajednica."

U međuvremenuje američki State Department ponudio nagradu do 15 miliona američkih dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili osude Madura, prenosi Xinhua.