Strahovito uništenje
18

Sjena razaranja: UN-ova karta najbolje ilustrira izraelski cilj uništenja jedne zemlje

B. H.
Foto: UN
Foto: UN
Gaza, jedan od najgušće naseljenih prostora na svijetu, nalazi se pod neprestanim izraelskim bombardovanjem koje je ostavilo neizbrisiv trag na ovom teritoriju.

Satelitski snimak iz UN-ovog Centra za satelitske analize, zabilježen u julu ove godine, prikazuje potresnu sliku razmjera razaranja koje je ovaj sukob prouzrokovao.

Svaka crvena tačka na mapi predstavlja mjesto koje je bilo meta izraelskih zračnih napada, razotkrivajući ogromno područje uništenja koje obuhvata gotovo cijelu teritoriju Gaze.

Kao što je vidljivo na prikazanoj mapi, gotovo nijedna regija Pojasa Gaze nije pošteđena udara. Crvene tačke, koje dominiraju mapom, simbolizuju uništene zgrade, domove, infrastrukturu, ali i živote. Ovo nije samo slika fizičkog uništenja, već i refleksija gubitka i patnje koja pogađa stanovništvo Gaze.

Gaza je već dugo vremena sinonim za humanitarnu krizu, ali sadašnja situacija nadilazi čak i najcrnje scenarije. Mapa jasno pokazuje da je većina urbanih područja pogođena, što ukazuje na masovne gubitke u ljudskim životima, te na uništenje ključne infrastrukture, uključujući bolnice, škole i skloništa.

Izrael je započeo svoj napad na Gazu nakon što su borci Hamasa upali u južni Izrael 7. oktobra.

Od tada je gotovo 40.000 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi u Gazi, prema podacima ministarstva zdravstva.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) , koji mu je naredio da odmah prekine svoju vojnu operaciju u gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.