Nastavljeni razgovori
18

Sjeverna i Južna Koreja ponovo u kontaktu prvi put od augusta

D. B.
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Sjeverna Koreja je ponovo uspostavila komunikaciju sa Južnom Korejom koja je prekinuta u augustu prošle godine.

Ovaj korak je napravljen nekoliko dana nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao da je voljan nastviti komunikaciju sa susjedvima. Pyongyang je također saopćio da novo uspostavljanje odnosa ovisi o "stavu južnokorejskih vlasti".

Sjeverna Koreja je u posljednje vrijeme ubrzala testiranja svog naoružanja. Ispaljena su četiri projektila u manje od mjesec dana, a to je znak da ne namjerava usporiti razvoj vojnih mogućnosti.

Ipak, korak naprijed u poboljšanju odnosa dvije zemlje svakako je jutrošnji razgovor koji su obavili zvaničnici dvije zemlje. Bio je to prvi telefonski poziv od augusta, kada je komunikacija prekinuta.

"Nakon uspostavljanja komunikacije, vlada procjenjuje da postoji temelj za obnovu odnosa", saopćilo je ministarstvo.

Komunikacija između dvije zemlje su ranije prekidane i ponovo uspostavljanje nekoliko puta.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još u ratu jer nikada nije potpisan mirovni sporazum nakonzavršetka Korejskog rata 1953. godine. Sjeverna Koreja je često optuživala Južnu Koreju za "dvostruke aršine" kada je riječ o vojnim aktivnostima. Južna Koreja je nedavno testirala prvi balistički projektil koji se ispaljuje s podmornice te je navela da je on potreban zbog "sjevernokorejskih provokacija".

SAD pozivaju Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog oružja, a odnosi Pyongyanga i administracije američkog predsjednika Joea Bidena su narušeni tenzijama.

Pyongyang je odlučan da dokaže da će nastaviti razvijati nove sisteme naoružanja tvrdeći da su potrebni zbog "samoodbrane".