Dogovor s Moskvom
0

Sjeverna Koreja šalje inženjerske trupe na okupirani teritorij Ukrajine

S. M.
Sjeverna Koreja će poslati vojne građevinske i inženjerske snage da učestvuju u "radovima na rekonstrukciji" u okupiranoj Donjeckoj oblasti već u julu 2024, prenosi južnokorejski televizija TV Chosun.

Pozivajući se na južnokorejske vlade TV Chosun je objavio da Južna Koreja očekuje da će Sjeverna Koreja rasporediti velike inženjerske snage u okupiranu Donjecku oblast već u julu 2024. kako bi pomogla u obnovi infrastructure u gradu Donjecku.

Prema izvještaju, sjevernokorejska vojska ima 10 inženjerijskih brigada, a TV Chosun procjenjuje da bi raspoređivanje tri ili četiri poslane u Ukrajinu mogle donijeti Sjevernoj Koreji do 115 miliona američkih dolara godišnje u neodređenoj stranoj valuti iz Rusije.

Institut za proučavanje rata (ISW) je istakao da se čini da Rusija njeguje odnose sa prijateljskim državama historijski bliskim sa nekadašnjim Svojetskim savezom, kako bi podržala osnovu alternativnog svjetskog poretka.

Iako ISW nije vidio nikakve izvještaje koji sugerišu da sjevernokorejsko vojno osoblje namjerava da se uključi u borbene operacije u Ukrajini, napominje da bi severnokorejska inženjerska podrška mogla omogućiti ruskim borbenim snagama da se usredsrede na operacije na liniji fronta i pomognu u proširenju vojne infrastrukture i odbrambenih utvrđenja u okupiranim dijelovima Ukrajine.