Još jedno dezertiranje
0

Sjevernokorejski vojnik prebjegao preko minirane granice u Južnu Koreju

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sjevernokorejac je prebjegao u Južnu Koreju prešavši militariziranu granicu na istočnom dijelu Korejskog poluotoka, a novinska agencija Yonhap javlja da je prebjeg vojnik.

Vojska Seula saopćila je u utorak da je pokupila "jednu sumnjivu osobu iz Sjeverne Koreje na istočnoj fronti i predala je nadležnim vlastima". Novinska agencija Yonhap izvijestila je da je osoba štabni narednik.

"Relevantne vlasti trenutačno provode istragu i stoga ne mogu potvrditi detaljan proces prebjega", niti tačne motive i ciljeve pojedinca, rekla je vojska.

Prebjeg Sjevernokorejaca preko granice smatra se rizičnim i relativno rijetkim, a većina bjegunaca ide na jug kroz Kinu ili druge treće zemlje.

Lokalni mediji izvijestili su da je prebjeg hodao cestom uz obalu u istočnoj pokrajini Gangwon i da je nosio njihovu sjevernokorejsku vojnu uniformu kada su ih pokupile vlasti.

Dužnosnik južnokorejskog ministarstva odbrane rekao je da je vojska privela osobu za koju se vjeruje da je Sjevernokorejanac na istočnoj fronti i da vlasti ispituju motive prelaska. Službenik je odbio pružiti dodatne pojedinosti.

Zajednički načelnik štaba rekao je da nije otkrio nikakvo neobično kretanje sjevernokorejske vojske u vrijeme prebjega.

Ovo je drugi prebjeg preko granice između Koreja u samo dvije sedmice, nakon što je još jedan državljanin Sjeverne Koreje uspio preći de facto morsku granicu u Žutom moru 8. augusta.

Do prebjega dolazi u trenutku kada su odnosi između dviju Koreja na jednoj od najnižih tačaka u posljednjih nekoliko godina, dok Sjever pojačava testiranje oružja i bombardira Jug balonima za nošenje smeća.

Broj uspješnih prebjega znatno je pao od 2020. nakon što je Sjever zatvorio svoje granice, navodno s naredbama pucanja na licu mjesta duž kopnene granice s Kinom, kako bi spriječio širenje Covid-19.

Ali nakon što su granične kontrole popustile 2023., broj prebjega koji su prebjegli na jug gotovo se utrostručio prošle godine na 196, rekao je Seul u januaru, s više elitnih diplomata i studenata koji žele pobjeći, u odnosu na 67 u 2022. godini.

Prošle sedmice sjevernokorejske turističke agencije neočekivano su objavile da će se zemlja ponovno otvoriti za strane turiste ove zime.