"Persona non grata"
8

Skandal bez presedana: Izrael zabranio generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu ulazak u zemlju

M. G.
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Izraelski ministar vanjskih poslova saopćio je u srijedu da je zabranio generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu ulazak u zemlju jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael.

Iran je u utorak ispalio više od 180 balističkih raketa na Izrael, u kontekstu pojačanja sukoba između Hezbollaha, iranskog saveznika u Libanu, i Izraela. Većina projektila je presretnuta u zraku, ali neki su probili protivraketnu odbranu. Nije bilo prijavljenih žrtava.

Guterres je istog dana izdao kratko saopćenje u kojem je spomenuo samo "najnovije napade na Bliskom istoku", osudivši sukobe uz napomenu da se dešava "eskalacija za eskalacijom". Ranije tog dana, Izrael je poslao svoje trupe u južni Liban.

Izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, izjavio je da Guterresov propust da direktno osudi Iran čini ga nepoželjnim u Izraelu. "Onaj ko ne može nedvosmisleno osuditi gnusni napad Irana na Izrael, kao što su to učinile gotovo sve zemlje svijeta, ne zaslužuje kročiti na izraelsko tlo," kazao je Katz.

"Izrael će nastaviti braniti svoje građane i očuvati nacionalno dostojanstvo, sa ili bez Antonija Guterresa", dodao je.