Rezultati ankete
63

Skoro 80 posto Palestinaca vjeruje da je Hamas vratio fokus svjetske javnosti na palestinsko pitanje

S. M.
Anketa Palestinskog centra za politiku i istraživanja pokazala je da gotovo 80 posto anketiranih stanovnika vjeruje da je napad Hamasa na Izrael od 7. oktobra prošle godine vratio fokus svjetske javnosti na palestinsko pitanje.

Također 80 posto anketiranih stanovnika Gaze kaže da je barem jedan član njihovih porodica poginuo ili povrijeđen u trenutnom izraelskom ratu.

Dvije trećine javnosti podržava Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, prenosi Al jazeera.

"Važno je napomenuti da podrška ovom napadu, kao što ćemo kasnije vidjeti, ne znači nužno podršku Hamasu i ne znači podršku bilo kakvim ubistvima ili zločinima počinjenim nad civilima. Podrška dolazi iz drugog motiva: nalazi sugerišu da više od 80 posto Palestinaca vjeruje da je napad stavio palestinsko pitanje u centar pažnje i eliminirao godine zanemarivanja na regionalnom i međunarodnom nivou", stoji u analizi.

Istraživanje uključuje ispitanike sa Zapadne obale i Pojasa Gaze, ali ne uključuje stanovnike sjevernog Pojasa Gaze koji su ostali u svojim domovima od početka rata zbog nemogućnosti istraživača da dođu do njih i nedostatka pouzdanih podataka o njihov broju i mjestu boravka.

Nalazi pokazuju da dvije trećine javnosti očekuje da će Hamas pobijediti u ratu protiv Gaze, ali ovaj procenat pada na samo oko polovinu u Pojasu Gaze. Također, samo polovina Palestinaca u Gazi očekuje da će se Hamas vratiti kontrolu Pojasa Gaze nakon rata.

Zahtjev za ostavkom predsjednika Palestinske uprave Abbasa je u porastu, pokazuju rezultati, kao i porast popularnosti Hamasa i Marwana Barghoutija. Istraživanje također ukazuje na značajan pad podrške rješenju o dvije države u Pojasu Gaze, dok podrška oružanoj borbi raste, a podrška raspuštanju PA iznosi više od 60 posto.