Napravljena od voska
65

Skulptura Abrahama Lincolna se istopila zbog velikih temperatura u Washingtonu

D. B.
Iako je uvijek bio "hladne glave" tokom Američkog građanskog rata, njegova voštana statua postavljena u Washingtonu ipak nije izdržala veliku vrućinu.

Prvo se istopila glava skulpture, nakon toga se jedna noga odvojila od trupa, jedno stopalo se deformisalo, dok je stolica "potonula" na tlo.

Glava skulpture se već popravlja, tako da iz vrata "viri" samo žica. Inače, smještena je na lokaciji Camp Barker, na kojoj se nalazio izbjeglički kamp za nekada porobljene i oslobođene Afroamerikance. Sada se na ovom mjestu nalazi osnovna škola.

Skulptura je postavljena ispred Osnovne škole "Garrison" i dio je serije Wax Monument koju "potpisuje" američka umjetnica Sandy Williams IV.

Replika je više od obične voštane statue, jer je ujedno i svijeća. Također, ovo nije prvi put da ima problem s topljenjem. Postavljena je na istoj lokaciji u septembru prošle godine, no prva verzija je sadržavala više od 100 fitilja koji su prerano upaljeni, zbog čega se istopio veći dio umjetničke instalacije prije same ceremonije.

Nova verzija je postavljena u februaru te ima strateški postavljene i manje fitilje. Na ploči stoji natpis "Molim vas, ugasite fitilj u roku od jedne do dvije minute".

U Washingtonu vladaju visoke temperature, koje će se nastaviti u narednim danima.