Rezultati izbora
4

Slobodarska partija je dobila najviše glasova u Austriji, ali će imati problem s formiranjem koalicije

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija ide ka pobjedi na općim izborima bez presedana pod vodstvom Herberta Kickla, kažu najnoviji rezultati.

Projekcije, zasnovane na gotovo potpunim rezultatima, daju Kicklovoj stranci 28,8% - više od dva boda ispred konzervativne Narodne stranke sa 26,3%, ali daleko od toga da će imati većinu.

Slobodarska partija (FPÖ) je i ranije bila u koaliciji, ali je drugoplasirana konzervativna Narodna stranka odbila da učestvuje u vladi koju vodi.

Kicklova pobjeda samo je posljednja u nizu izbornih uspjeha krajnje desnice u Evropi i on je pohvalio glasače za njihov "optimizam, hrabrost i povjerenje".

Kicklov glavni rival, aktuelni kancelar Karl Nehammer iz Narodne stranke (ÖVP), rekao je da je "nemoguće formirati vladu sa nekim ko obožava teorije zavjere".

Oko 6,3 miliona Austrijanaca imalo je pravo glasa u utrci u kojoj su dominirala dva pitanja migracija i azila, kao i inflacija i rat u Ukrajini.

Generalni sekretar Slobodarske partije Michael Schnedlitz bio je oduševljen početnim projekcijama, izjavivši da su "muškarci i žene Austrije danas napravili historiju". Odbio je da kaže kakvu će koaliciju njegova stranka pokušati da izgradi.

Oni su na putu da osiguraju oko 56 mjesta u parlamentu sa 183 mjesta, s konzervativcima na 52 i socijaldemokratima na 41.

Vatreni vođa Slobodarske stranke Herbert Kickl obećao je Austrijancima da će izgraditi "Tvrđavu Austriju", kako bi povratio njihovu sigurnost, prosperitet i mir, te se blisko povezao sa Viktorom Orbanom u susjednoj Mađarskoj.

Lider socijaldemokrata Andreas Babler upozorio je da Austrija ne smije ići istim putem kao Mađarska.

Kickl je takođe govorio o tome da će postati Volkskanzler (narodni kancelar) što za neke Austrijance nosi odjek termina koji se koristio za opisivanje Adolfa Hitlera u nacističkoj Njemačkoj.

Kako je pobjeda Slobodarske stranke postala jasna, mala grupa demonstranata pojavila se ispred parlamenta noseći antinacističke transparente.

Formiranje koalicije će se vjerovatno pokazati komplikovanim za Herberta Kickla, koji je figura koja izaziva podjele.

Socijaldemokrati, Zeleni i Neos svi su isključili partnerstvo sa krajnjom desnicom.

Jedina moguća koalicija koju bi Kicklova stranka mogla formirati je sa konzervativcima, iako bi Slobodarska stranka morala pronaći rješenje za odbijanje Narodne stranke da Kickl bude kancelar.

Kada je Slobodarska partija Gerta Vildersa pobijedila na izborima u Nizozemskoj prošlog novembra, on je odustao od svoje kandidature za premijera kako bi tri druge stranke pristale da formiraju koaliciju. Međutim, Kickl želi postati kancelar, obećavajući Austrijancima da će djelovati kao njihov "sluga i zaštitnik".